Skip to main content

Van 4 tot en met 19 juni 2022 staat de Boomse historische wijk Noeveren opnieuw in teken van kunst en keramiek tijdens het kunstfestival Noeveren Brandt! Ook het tweede weekend belooft weer zeer de moeite te worden want terwijl de expositie van Piet Stockmans nog loopt, is er de vernissage van Jo Cuypers én de internationale keramiekmarkt met meer dan 50 standhouders.

Keramiekmarkt

De keramiekmarkt moet één van de hoogtepunten van Noeveren Brandt! worden en vindt zondag 12 juni plaats, op de steenbakkerijsite van ’t Geleeg.  De standen worden opgebouwd onder de droogloodsen die er gerestaureerd zijn. Je zit dus altijd droog. Deelnemers uit binnen- en buitenland kunnen hun werk tonen, demonstreren en/of verkopen.

Je kan ook samen met je kinderen deelnemen aan leuke workshops met Congé Bricolé en Plank B én er zijn demonstraties woodcarving, raku en glasbewerking te zien op de site.Le Temps du Mois zorgt voor de muziek en aan de ringoven kan je gezellig iets drinken op het terras.

Ben je op zoek naar leuke ontbijtkommetjes of koffietassen? Wil je graag een kunstwerk kopen? Kom dan zeker langs op deze grote keramiekmarkt en geniet van keramiek in al zijn façetten.

Jo Cuypers

Kunstenaar Jo Cuypers assembleert voor Noeveren Brandt! negen op zichzelf staande veel-luiken ‘Trentasei’.

De luiken bestaan uit pentekeningen, op Steinbachpapier en op polyester, die tussen meerdere lagen acrylglas gevat werden. Een vernuftig raamwerk in MDF draagt de panelen die opgeborgen werden in kisten, die op hun beurt het geheel in evenwicht houden. De verschillende onderwerpen van de tekeningen behandelen telkens de chaos in het zelfstandig menselijke denken en de strijd om structuur. In deze context is de assemblage zelf helend: de complexiteit in de materie wordt gekneed tot een zelfstandige eenheid. De manuele assemblagearbeid verzinnebeeldt het streven van de geest naar structuur.

De tekeningen zijn vooral gedreven maar tevens beheerst op een spanningsboog tussen ruw en verfijnd / chaos en structuur. De onderwerpen zijn niet enkel de zinloosheid van de chaotische veldslag maar ook, voor deze tentoonstelling, de chaos die de arbeiders op Noeveren beheerste en enkel kon bestreden worden door samenhorigheid. Jo Cuypers (01/12/1950) ontplooide z’n tekentalent op latere leeftijd na een carrière als architect en als uitbater van boterhammen restaurant ‘Beauz’ in Antwerpen. Hij exposeerde in het verleden reeds in CC De Markten (Brussel) en in CC ’t Getouw (Mol).

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de 3 weekends van Noeveren Brandt! Telkens op zaterdag en zondag van 14u tot 17u.

Piet Stockmans

Piet(er) Stockmans is een van de bekendste Vlaamse keramisten. Wereldwijd eten momenteel vele mensen in sterrenrestaurants uit zijn serviescollectie en is zijn werk te zien in de grootste musea ter wereld.

In Boom is de tentoonstelling van zijn vrije werk te bewonderen in de machinehal Peeters & Van Mechelen.

Er zijn nog steeds interviews mogelijk met Piet Stockmans ( 0477 78 23 26, nummer niet voor publicatie).

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen en dat nog tot en met 15 augustus. Open elke zaterdag en zondag van 14u tot 17u. 

Advertentie

 

Leave a Reply