Skip to main content

Achter de poort van de Van Dyckstraat 5 in Boom tref je de lokalen van Gidsen Boom. Deze meisjesscouts bestaan al 45 jaar en zijn actief op zoek naar leden en leiding. Ze steken er bovenuit dankzij het generatie overstijgende familiegevoel en het creëren van een veilige omgeving voor meisjes om zich te ontwikkelen.

Evelien Van Loon is, als lid van de vzw, ex-lid/leiding en mama van een huidig lid, een boegbeeld van de vereniging. “Ik begon bij de Gidsen op mijn 6 jaar en zat er tot mijn 23”, geeft ze aan. “Oorspronkelijk zijn de Gidsen gestart in de Paterskerk, als ik het me goed herinner, maar de huidige locatie is al enkele jaren onveranderd. Als vereniging zijn we uiteraard wel geëvolueerd sinds toen, zoals elke jeugdbeweging.”

“Hey zus …”

Bij de oprichting in 1978 kwamen de Gidsen samen op zaterdag, in plaats van de gebruikelijke zondag. “Dat is vooral omdat het gestart is vanuit, onder andere, enkele zelfstandigen die hun kinderen de mogelijkheid wilden geven om op zaterdag te spelen”, verduidelijkt Evelien.

Ondertussen verzamelen de Gidsen zoals de meeste jeugdbewegingen van deze tijd op zondagen. Telkens om 14u aan de lokalen. “Naast de wissel van dag, zijn we uiteraard niet meer uitsluitend voor dochters van zelfstandigen of uit de middenstand. De leden spreken elkaar ook niet meer aan met ‘Zus’ gevolgd door de totem, iets wat vroeger wel een gewoonte was.”

Advertentie

 

In het kader van het 45-jarig bestaan organiseerden ze begin dit jaar een oud-leidersreünie. “De eerste generatie schrok wel van hoeveel administratie, regelgeving en afspraken er momenteel bij komen kijken. Iets wat vroeger niet het geval was. Maar het was vooral een heel fijn weerzien omdat bij ons praktisch iedereen elkaar kent.”

Veilig en familiaal

Daar ligt volgens Evelien de kracht van Gidsen Boom, in de familiaire, kleinschalige sfeer. “Op die reünie kwam ik zowel mijn leiding van destijds tegen, als leden waar ik leiding van was en alles ertussen”, licht ze toe. “Iedereen voelt zich verbonden met elkaar en de club, dat is heel fijn om te zien.”

Doordat Gidsen Boom exclusief voor meisjes is, betekent dat voor sommigen ook een veilige omgeving om zich in te ontwikkelen. “Het zal niet voor iedereen zijn, maar voor sommigen is dit echt wel een pluspunt. We hebben al voorgelegd om ook jongens toe te laten, maar vanuit de leden werd aangegeven dat ze toch de voorkeur hadden om enkel met meisjes te blijven. We willen dat dan ook graag respecteren.”

Een ‘veilige omgeving’ wil echter niet betekenen dat er geen avontuurlijke dingen worden gedaan bij Gidsen Boom. “Voor de rest gaan we te werk zoals andere scouts: we organiseren allerlei leuke activiteiten zoals knutselnamiddagen, droppings, escape rooms, sjorren, kampen bouwen,… Zowel in de natuur als in de stad!”

Wie graag meer wil weten over de werking van Gidsen Boom, kan een mailtje sturen naar grlgidsenboom@hotmail.com. Of kom eens langs op een zondag om 14u, de poort staat altijd open voor nieuwe leden en leiding!

Advertentie

Leave a Reply