Skip to main content

In de herfst van 2017 zag het gemengd mannenkoor Il Cuore, Italiaans voor hart, het levenslicht. Op korte tijd wisselden ze hun ‘zang-amateurisme’ in voor het betere zangwerk: de lat wordt elke repetitie weer wat hoger gelegd. Getuigen van hun muzikaal kunnen zijn enkele concerten. Daar voegen ze met Kerst nog een concert aan toe. Het cement in hun verhaal: zingen is leuk en de vriendschap is voor het leven.

Een twaalftal oud-leiders van Chiro Kontakt ervaarden al in hun jeugd het leuke aan zingen en het samen zingen. “Ook al zegt het cliché dat zingen oersaai en voor saaie pieten is, dat hebben we nu doorprikt. Meer nog. Het zijn voor ons, en het waren vroeger ook, leuke momenten van plezier en samenhorigheid. In de jeugdige overmoed hebben enkelen elkaar toen beloofd dat ze ooit eens samen een mannenkoor zouden oprichten”, legt voorzitter Tom Geluykens uit.

Nadat de meesten het hoofdstuk Chiro, meestal als oud-leider, hadden afgesloten, zijn ze beginnen (zaal)voetballen. “Naarmate we een dagje ouder werden, is besloten een punt te zetten achter de voetballoopbaan. Toen kwamen de zang-herinneringen terug boven water. Ons koor Il Cuore staat letterlijk ook voor de vriendschap van enkele generaties oud-leiders, die elkaar op deze manier blijven zien, horen, samen zingen en napraten bij een glas”, legt hij uit.

Advertentie

 

Dirigent(e)

Oud-leidster van de meisjesafdeling van Chiro Kontakt Maaike De Maeyer had de nodige skills om te dirigeren en daarop werd beslist Il Cuore als gemengd mannenkoor door het leven te laten gaan. “Het ‘gemengd’ zijn, is uiteraard met een knipoog naar het enige vrouwelijke lid in onze zangvereniging. We zijn Maaike nog alle dagen dankbaar dat ze zoveel geduld met ons heeft en ons door de jaren heen, echt naar een hoger niveau heeft getild. We merken zelf dat we nog elke repetitie bijleren en de lat echt wel hoog leggen. De vastberadenheid bewijzen we door een bijna 100% aanwezigheid op de repetities, een heel jaar door. Voor enkelen is de motivatie zo groot, dat ze zelfs privé-zanglessen nemen”, verduidelijkt Tom Geluykens.

Hij voegt eraan toe dat de samenwerking met de dirigente echt optimaal is. “Het is ongelooflijk dat ze al ons gezever en typische mannenpraat perfect weet te plaatsen. Elk jaar is de topper het jaarlijkse zangweekend met de hele bende, waar zang, eten en drank wordt gecombineerd”, zegt Tom.

Dirigente Maaike De Maeyer bevestigt: “De hele mannenbende in toom houden is niet altijd eenvoudig maar gelukkig komen ze echt naar de dinsdagrepetities om bij te leren en uiteraard staat amusement ook bovenaan. Ze zijn gegroeid naar een hoger niveau. Dat blijft in stijgende lijn gaan en er blijft nog veel te leren. Het is altijd zoeken naar de juiste balans tussen de goede en de heel goede zangers.”

De Start en Corona

In de herfst van 2017 kwamen een twaalftal oud-leiders samen in het parkpaviljoen in het Boomse Park of het oefenlokaal van de ‘Rupelzonen’. Hun enthousiasme werd opgepikt door enkele gelijkgestemde zielen die het koor mee vorm gaven. Ondertussen zijn ze met 21 zangers en dirigente Maaike De Maeyer, die inmiddels ook haar getuigschrift van koordirectie heeft behaald.

Vijf jaar na de oprichting hebben er zich nieuwe enthousiaste zangers bij Il Cuore aangesloten en zijn nieuwe vriendschapsbanden gesmeed met mannen die gebeten zijn door dezelfde zangmicrobe.

Inmiddels kunnen ze vierstemmig zingen aan, en zingen ze verschillende muziekstijlen en bewerkingen van bestaande nummers, traditionals en pop, in verschillende talen en verschillende ritmes.

“Ook met Corona zijn we blijven zingen en wonderwel is toen het aantal zangers ook toegenomen. We verzamelden, weer of geen weer, elke dinsdagavond onder het afdak op de speelplaats van het vroegere College in Boom. Daar is met voldoende afstand in openlucht gerepeteerd. Uiteraard ontbrak de bak bier en een vaatje wijn niet”, legt een enthousiaste dirigente Maaike De Maeyer uit.

Kerstconcert

Nadat ze deze zomer al ‘The First Concert’ en ‘The Next Concert’ hielden, trekken ze nu de kaart van de Kerstsfeer. Op zaterdag 17 december houden ze om 20u30 in de H. Hartkerk (Wilgenstraat 9) een twee uur durend concert. U kan er niet alleen (samen)zang horen, maar ook kerstvertellingen van Johan Segers en Christoph Belis zorgt op accordeon voor de nodige sfeer, naast het doedelzakensemble de kleine Kornemuze. Kaarten aan 12 euro en 6 euro voor wie jonger is dan 26 jaar (inclusief een glaasje drank). De opbrengst van de tombola gaat naar Welzijnsschakel Boom. De enige te winnen prijs is een huiskamerconcert met Valentijn 2023.

Advertentie

Leave a Reply