Skip to main content

In 2017 opende in de Kerkhofstraat in Boom het buurtrestaurant ‘de Tuin van de Kleine Chef’, die maaltijden wil aanbieden aan goedkope tarieven voor een kwetsbare doelgroep. Lokaal bestuur Boom gaat in de toekomst samenwerken met maatwerkbedrijf Vlotter om dit project verder uit te breiden.

Tekst: Lokaal bestuur Boom – Foto’s: de Tuin van de Kleine Chef & Gemeente Boom

Het kindvriendelijke buurtrestaurant werd opgericht met middelen vanuit Vlaanderen in het kader van de projectoproep ‘Gezonde en betaalbare maaltijden gekoppeld aan integrale gezinsondersteuning’. Van bij de start was het de bedoeling om in te zetten op gezinnen met kinderen en een goede sociale mix te bereiken door het aanbieden van maaltijden aan goedkope tarieven voor kwetsbare gezinnen. Met succes, want de helft van de klanten van het buurtrestaurant behoren tot de kwetsbare doelgroep.

Breder publiek aanspreken

Uit een beleidsevaluatie van 2019 in het kader van het kinderarmoedebeleid bleek echter dat de Tuin van de Kleine Chef slechts in beperkte mate in zijn opzet slaagt en dat het rendement te laag is in vergelijking met de kostprijs die er tegenover staat. Grootste boosdoener bleek de beperkte openingsuren. Omdat het lokaal bestuur wel overtuigd is van de meerwaarde die het buurtrestaurant kan bieden binnen armoedebestrijding, werd via een horeca-analyse onderzocht op welke manieren haar werking geoptimaliseerd kan worden.

Daarvoor zocht en vond het lokaal bestuur een partner in maatwerkbedrijf Vlotter. Samen blazen ze het project nieuw leven in gedurende de komende drie jaar. Met respect voor het initiële doel zal een breder publiek aangetrokken worden. Daarvoor komen er ruimere openingsuren tijdens de week en zal er werk gemaakt worden van een menukaart met laagdrempelige, lokale, duurzame en lekkere gerechten. Het kindvriendelijke aspect van de zaak zal opnieuw sterk in de verf gezet worden, dus het heraanleggen van de buitenomgeving is alvast een prioriteit. Als maatwerkbedrijf zal Vlotter ook maximaal inzetten op sociale tewerkstelling bij de uitbating van de zaak.

Leave a Reply