Skip to main content

Nadat haar ex-partner er aan vrijwilligerswerk deed, is ook Danielle Maes zich beginnen inzetten voor Bolivië. Dat doet ze met haar vierde pijler organisatie Niños con Alas of ‘Kinderen met vleugels’. Met die organisatie wordt geld verzameld via sponsors, subsidies en verkoop van allerlei producten ten voordele van voornamelijk drinkwaterprojecten. Onlangs was Danielle, jammer genoeg, het slachtoffer van een verkeersongeval waardoor ze momenteel een lange revalidatieweg heeft af te leggen. Extra financiële steun voor Niños con Alas is nu dus meer dan welkom.

Op 15 december van vorig jaar werd Danielle met haar fiets aangereden door een vrachtwagen op het rondpunt aan WZC De Beuk in Boom, waar ze vroeger werkte. Ze was er op bezoek bij haar vader en ging erna rechtstreeks naar de Wintersfeermarkt op de Heldenplaats om het kraampje van Niños con Alas te openen. “Het eerste wat ik blijkbaar zei toen ik op de grond lag was: ‘Mijn stalleke moet open!’”, vertelt Danielle.

Focus op watervoorziening

Met Niños con Alas, zorgt Danielle voor de ondersteuning van instellingen voor jongeren met een beperking en in arme gemeenschappen in het rurale gebied van Cochabamba in Bolivië. “We realiseren zowel grote als kleine projecten”, verduidelijkt Danielle. “De focus ligt daarbij voornamelijk op projecten rond watervoorziening.”

Advertentie

 

De komende drie jaar staat er elk jaar een nieuw project gepland. Een recyclage- en opslagproject voor regenwater en twee recyclageprojecten voor afvalwater. “Die focus op water is cruciaal. Mensen moeten leven van de aankoop van duur, proper water, maar de gebieden zijn zo afgelegen dat er zelden een camion met een nieuwe lading aankomt. Wanneer de nood het hoogst is, vallen mensen terug op water uit de rivier, maar dat is gecontamineerd door de afvallozing van bedrijven, en is dus levensgevaarlijk.”

Alle steun is welkom

“Voor die grote projecten is de komende drie jaar een budget nodig van 18.000 euro”, geeft Danielle aan. “Met de hulp van Atlas Copco voorzien we bijvoorbeeld drinkbaar water waarvoor er tot 100 meter diep geboord moet worden.” Een project met een duur prijskaartje dus, dat zonder de hulp van een sponsor als Atlas Copco onmogelijk te realiseren is. “Naast sponsoring bestaat ons budget nog uit subsidies en de verkoop van bijvoorbeeld koekjes of typisch Boliviaanse spullen. Maar nu ik in het ziekenhuis lig, is er niemand om op marktjes te gaan staan en vallen die inkomsten dus weg.”

Vandaar de oproep naar extra financiële steun om een nog grotere impact te kunnen maken voor de mensen in Bolivië. Geïnteresseerden kunnen daarover alle info vinden op www.helpoutbolivia.com, waar onder andere een link te vinden is om te doneren via de Koning Boudewijnstichting, die een donatie vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar maakt. Ook bij online aankopen kan je via Trooper (www.trooper.be/ninosconalasbolivia) een bijdrage leveren.

Ondertussen heeft Danielle in de nasleep van het ongeval haar linkerbeen laten amputeren. Een zware beslissing, maar eentje waar ze volledig achterstaat omdat ze zo weer zicht krijgt op een normaal leven. Een vriendin van haar startte ondertussen een crowdfundingactie op via http://steunactie.be/actie/een-prothese-voor-danielle-1/-18801.

Advertentie

Leave a Reply