Skip to main content

De Halloween-griezelwandeling in Noeveren heeft dit keer, omwille van corona, drie jaar op zich laten wachten. De zowat 1.400 deelnemers hebben al in september ingeschreven. Dit keer is vol, echt al overvol, luidt het bij de organisatie. Door de jaren heen bezochten al zowat 15.000 mensen uit Boom en de ruime regio deze prachtige Halloweentocht.

Toen ook in onze contreien het Amerikaanse feestje Halloween stilaan begon binnen te sijpelen vonden ze bij de Boomse sportraad de tijd rijp om zulk een tocht in elkaar te steken. “Het is zowat 20 jaar geleden, toen ik als ondervoorzitter van de sportraad, samen met sportfunctionaris Marleen Naegels aan dit verhaal ben begonnen”, legt Danny Verschaeren uit.

Van 300 naar 1.400 deelnemers

De eerste keer toen deze Halloweentocht werd georganiseerd, in 2002, gebeurde dit eenmalig in en rond het domein De Schorre. “Toenmalig schepen van Sport, nu burgemeester Jeroen Baert, meldde ons in de aanloop van onze organisatie dat er ook op Noeveren stemmen waren opgegaan om  er ,via de wijkraad, een halloweentocht op poten te zetten. “We hebben toen met die mensen afgesproken dat we dat het eerste jaar zelfstandig gingen organiseren en het jaar nadien volop de kaart van de samenwerking met Noeveren gingen trekken. Wat wij toen niet wisten, is dat vanuit Noeveren er een twintigtal mensen met een doodskist met een ‘levend’ lijk, die eerste editie in de Schorre op pad waren. Een extra niet aangekondigde act. Het geheel was trouwens een overdonderend succes. Wij hadden gemikt op een vijftigtal deelnemers die avond, het werden er ruim 300. Ter vergelijking: dit weekend passeren er zowat 1400 deelnemers in Noeveren”, legt Danny Verschaeren uit, inmiddels al 19 jaar voorzitter van de sportraad.

Sindsdien is hij samen met sportfunctionaris Marleen Naegels de vaste tandem, die deze Halloween-kar trekken. “De eerste vijf jaar was het evenement een jaarlijkse organisatie en sindsdien gaat het om de twee jaar door. Op de gemeentekalender is het een aangekondigd evenement op de onpare jaren, maar daar stak corona dus een stokje voor, zodat we voortaan op de even jaren organiseren”, legt hij uit.

Advertentie

 

Stevig gegroeid

Door de jaren heen is de organisatie ook gegroeid, zowel in het aantal vrijwilligers in de rand, de acts onderweg, als het aantal mensen die deze acts opvoeren. Vrijwilligers van het eerste uur zijn onder meer Ilja Devadder en zijn vrouw Wendy Van Soom. “Wij vonden dat een leuk idee en hebben ons vanaf de eerste editie hier in Noeveren als begeleiders van de groepjes opgegeven. Wij wonen hier in de Averechtse Root al ruim 27 jaar en kennen heel veel Noeverianen. Van het een kwam het ander en vijf jaar geleden hebben we met ons straatje ons kandidaat gesteld om in het toenmalige thema ‘sprookjes’ een act klaar te stomen”, legt Ilja uit. Inmiddels maakt ook hij deel uit van de organiserende werkgroep Halloween.

Dat werd een enorm succes, zowel wat het plezier betreft vooraf op de vergaderingen, als de uitwerking, zeg maar de opbouw en de beleving van de acts ter plaatse. Ilja bevestigt dat hij er persoonlijk garant voor staat dat in elke groep minstens een iemand aan het gillen slaat, al hij ergens opduikt … en dat mag je heel letterlijk nemen.

Marleen Naegels legt uit dat sinds het evenement om de twee jaar plaats vindt, zowel op vrijdag als zaterdag hetzelfde programma loopt. Dit jaar zijn elke dag 22 groepen, zo’n 25 tot 35 man/vrouw sterk, van start gegaan. “Start en einde van de vijf kilometer lange halloweentocht is het gekende café De Koophandel in Noeveren-Boom. Met 15 acts die om de 10 minuten moeten herhaald worden, is een groep al gauw 3 uren onderweg. Dus wie vertrekt om 22.30u is die dag, letterlijk, nog niet thuis”, zegt ze lachend.

Met paraplu in de regen

Half september vonden dit jaar de inschrijvingen voor deze editie plaats. Om aan te duiden wat een hype deze Noeverse halloweentochten geworden zijn, bewijst de dame met de paraplu “Om 15.40u zat er al een dame in de regen, met paraplu, op een stoel te wachten om haar familie in te schrijven. De deuren gingen pas om 18u open de inschrijvingen starten pas om 19u”, zegt Marleen Naegels.

Alles was op een uurtje zo goed als volgeboekt. Enkel voor de laatste tochten kon nadien nog via email ingeschreven worden. “Voor alle duidelijkheid, we zitten dit jaar echt overvol. Ik heb om iedereen wat tevreden te houden af en toe groepen tot 35 man toegelaten”, zegt Danny Verscharen.

Ongevallen en levende insecten

De organisatoren achten zich gelukkig dat na de vele edities er nauwelijks ongevallen te betreuren waren. “Er was een jaar waar iemand een gebroken voet had door hem simpel op een asfaltweggetje om te slaan. Daarnaast zaten we in een ander organisatiejaar, op een half uur tijd met twee lichtgewonden.” De ene kreeg een losgekomen houten lat tegen het hoofd de andere, een dame een pop tegen het hoofd die van het plafond was losgekomen, wat eveneens voor een lichte hoofdwonde zorgde.

Tenslotte was er ooit een hilarische act waarbij je gefrituurde insecten moest eten. “Toen er bij een groep na aankomst en enkele bierglazen later een hongertje opkwam, werd er in de potten gegraaid. Ook de nog levende insecten en maden werden gretig verorberd”, legt Danny Verschaeren al lachend uit.

Gillen

Oh ja, dit nog. Wie dacht dat lijken, graven en verminkte lichamen mensen laat gillen of de meeste mensen de stuipen op het lijf jaagt, heeft het mis. “Er is nog nooit zoveel gegild dan zeven jaar geleden in het thema circus. Blijkbaar zijn clowns het meest schrikwekkend”, geeft Danny Verschaeren nog mee.

Advertentie

Leave a Reply