Een proeverkeswandeling doorheen je eigen gemeente? Dat kan voortaan al in Boom waar erkend archeoloog Kristof Verelst het nuttige aan het aangename paart. Zo krijg je tal van weetjes en verhalen van geschiedkundige en archeologische aard te horen, ben je de hele dag al stappend in beweging en wordt op diverse locaties de inlandse en buitenlandse keuken geserveerd. Noem het maar de Boomse ‘amuse-gueule’-wandeling, zegt hij.
Kristof Verelst is geboren en getogen Bomenaar, heeft kennis van archeologie en geschiedenis en weet als geen ander wat er zich bij wijze van spreken achter elke deur afspeelt. “Boom, onbekend en onbemind… Bekend van het wereldberoemd dancefestival Tomorrowland, of van de KETNET-serie #Like Me#, maar ook om zijn rustgevende plekjes, daar waar je het niet zou verwachten. Boom biedt dan ook veel meer dan oude steenbakkerijsites en dito schoorstenen. De Rupel en de bosrijke omgeving biedt echt heel wat mogelijkheden”, vertelt Kristof Verelst.
Om het nog aantrekkelijker te maken voor wie de wandeling meedoet, kan er ook letterlijk geproefd worden van een vijftal hapjes op diverse locaties, meestal met iets of wat exotische inslag. Zo worden je smaakpapillen geprikkeld met Roemeense, Bosnische, Pakistaanse en ook haast puur Vlaamse hapjes.
De wandeling focust oa. op de streetart-kunst, de pittoreske jachthaven in Klein-Willebroek, de Franse vijvers in het Boomse park, en de archeologische toevalsvondsten in de gemeente. Bovendien krijg je het verhaal te horen over de twee Boomse ereburgers Herbert Flack en Bobbejaan Schoepen. Ook komt de eclectische bouwstijl en neoclassicistische bouwstijl van de Tuyaertstraat aan bod, net als de scheepswerven met focus op het Nautisch bezoekerscentrum, het anti-stortmonument en het verhaal achter het Boomse glasfabriek en de Spaanse gemeenschap; Tenslotte kom je heel wat te weten over de vroegere Boomse Metaalwerken en het ‘sloeffenkot’. Ook de onmiskenbaar belangrijke rol, dankzij Robert Vekemans, die Boom speelde in de bevrijding van de stad Antwerpen, wordt besproken. Je krijgt naast de hapjes haast woordelijk de geschiedenis van Boom geserveerd door Kristof.
Proeven
Op de eerste locatie ‘The Black Tree’ krijgt het gezelschap een traditioneel Roemeens soepje of Ciorba Tarangasca. De tocht wordt er ook afgesloten met een koolblad gevuld met gehakt en rijst genaamd ‘Sarmale’. Uitbaters Florin en Christian zagen de samenwerking direct zitten. “We zijn nog maar een vijftal maanden open. Het is een win-win voor beide partijen. Wij hopen vooral dat de deelnemers zo onze keuken en restaurant leren kennen en uiteraard nog eens terugkomen”, zegt Florin.
Na de beste mosseltjes in looksaus in Brasserie Zeezicht in Klein-Willebroek, volgen nog een Bosnisch hapje in ’t Melkhuisje en een Pakistaans -veggie- Samosa-hapje in Rayn IJssalon in de Hoogstraat.
Top-ervaring
Voor Irina uit Schelle is het alvast een top-ervaring. “Ik ken Boom vrij goed maar wat ik vandaag allemaal te weten kwam archeologisch, geschiedkundig en wat bouwkunst betreft, is echt ongelooflijk. Ik vind het een leuk concept. Niet alleen leer je nieuwe mensen kennen en je omgeving, maar ook de keuken van diverse horecazaken, waar ik anders niet direct zou komen”, legt ze uit.
Ook Ilse, van deze groep, beaamt. “Ik heb Kristof en de vriendengroep leren kennen via een van zijn wandelingen tijdens corona. Ik woon sinds 2015 in Boom. Ik was me er totaal niet van bewust dat er zo’n bouwkundige pareltjes zich achter mijn hoek bevonden, met details als tegels van Gilliot uit Hemiksem, waar ik vroeger woonde. Dat maakt voor mij de cirkel in deze streek helemaal rond”, zegt ze enthousiast. Ook zij beaamt de lekkere hapjes en de diversiteit ervan. “Echt een ‘amuse-gueule’-wandeling en bovendien leer je weer een hoop nieuwe mensen kennen”, zegt ze.
’t Melkhuisje, uitgebaat door het Bosnisch-Booms koppel Fejzagic en Hatiga, doet eveneens mee aan deze proevertjeswandeling. Cevapcici, een Bosnische specialiteit, werd aan de deelnemers geserveerd en al even smaakvol naar binnen gewerkt. “Neen, voorlopig serveren we geen eten hier maar het is de bedoeling dit in de nabije toekomst op te starten”, legt Fejzagic uit.
Toerisme Rupelstreek
Kristof Verelst is na afloop ook een tevreden man. “Het was nu de tweede keer dat ik deze wandeling heb gedaan en dankzij de input kan ik hier en daar nog wat verbeteren en aanpassen. Bedoeling is dat ik de interesse kan losweken bij Toerisme Rupelstreek om deze ‘amuse-gueule’-wandeling in hun repertoire op vaste tijdstippen in te plannen. Dat wordt tenminste toch het doel voor 2024”, besluit hij.