Skip to main content

Houd alvast vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 augustus vrij in je agenda. Want dat weekend organiseert de Predikherenwijk in Reet naar goede  gewoonte haar jaarlijkse Lichtfeesten. De hele wijk wordt dan verlicht en je kan er gratis genieten van allerlei activiteiten in een gezellige en feeërieke sfeer.

De oorsprong van de Lichtfeesten ligt in 1957. Toen  werden de eerste sociale woningen in de wijk gebouwd . “Mensen die hier kwamen wonen, waren op elkaar aangewezen”, vertelt Leo Buelens, die mee zorgt voor de organisatie. “De bewoners ontmoetten elkaar op straat en zo ontstonden er  spontaan feestjes. Een van de eerste ideeën was om de huizen en tuinen te verlichten. Zo  is alles begonnen.”

Lichtwedstrijd

Dat idee was vrij voor de hand liggend, aangezien er in die tijd nog geen straatverlichting aangelegd was . Door de buurt te verlichten , konden de bewoners gezellig samen buiten zijn. “Die verlichting is iets specifieks  wat de wijk tot op vandaag heeft opgedeeld in 35 kleine wijken met ieder zijn eigen  wijkleider. Tot een tiental jaar geleden streden deze wijken onderling in een verlichtingswedstrijd voor het prestige om de  mooist verlichte wijk.”

Die  lichtwedstrijd heeft de tand des tijds niet overleefd, maar de achterliggende boodschap van samenhang deed dat wel. Nog steeds draagt zo goed als heel de wijk haar steentje bij voor het feest. “De kleinste medewerking die we vragen, is om je huis te verlichten. Van de 365 huizen die hier staan, zijn ze bijna allemaal verlicht. Mensen die op vakantie zijn tijdens de feesten vragen zelfs aan de buren om hun verlichting aan te steken.”

Advertentie

 

Meer dan alleen licht

De Lichtfeesten hebben echter meer te bieden dan enkel een verlichte  wijk. Vrijdagavond start met een wandeling van vijf kilometer en eindigt  in de zomerbar waar men gezellig samen iets te drinkt.  Zaterdag begint ’s middags  met Fun 4 Kids waarbij het plein wordt omgetoverd tot een kinderevenement. ’s Avonds gaat dit over in een Lichtmarkt met kleine ambachts kraampjes.

Zondag staat er veel op het programma, met om 12 uur de start van de oldtimerrally. “Mensen van de wijk die in een oldtimerclub zitten, doen dan een toer tot buiten de wijk.” In de namiddag start vervolgens de Lichtkoers, een wielerwedstrijd met retrofietsen. Het weekend wordt op zondagavond  feestelijk afgesloten met Lichtfeesten Zingt.

De Lichtfeesten zijn volledig gratis te beleven. Enkel zij die ook naar het San Luce Festival – wat in hetzelfde weekend plaatsvindt – willen komen, dienen daarvoor wel tickets te kopen.

Advertentie

Leave a Reply