Skip to main content

De prille dertigers Tara Steenackers en Lars Vranken, uit Niel, hebben op hun jeugdige leeftijd al meer dan dertig landen bezocht in Europa, maar vooral ook in Azië en Zuid-Amerika. Enkel corona en de geboorte van hun eerste kindje, begin 2024, hield en houdt hen even weg uit het buitenland. Werken en vooral veel reizen staat hoog in hun agenda.

Net elkaar leren kennen, zo’n 8 jaar geleden, werd hun relatie al meteen op de proef gesteld. Tara had immers voor hun prille liefde voor elkaar al een 6 maanden durende reis naar Myanmar, Laos, Nieuw-Zeeland en Indonesië vastgelegd. “Ik had die vastgelegd, samen met een vriendin. Bij mij zat er op dat moment de reismicrobe al stevig in, hiervoor had ik er ook al drie maanden Australië op zitten in mijn eentje”, zegt ze. Voor Lars was dat even anders. “Ik had uiteraard al wel enkele landen in Europa bezocht, vooral in functie van festivals. De ‘scheiding’ was meteen een stevige relatietest, die we allebei met glans hebben doorstaan. Ik ben haar halverwege de reis wel in Myanmar gaan bezoeken”, legt hij uit.

Kleine reis van drie weken

Wat later zijn ze gaan samenwonen en werd gekozen om niet te veel geld uit te geven aan luxe, wel aan reizen. Onder meer de tweede auto werd verkocht en er werd door beiden ingezet op hard werken. “Ik was toen bijna een jaar aan een stuk bezig om 6 maanden kunnen te trekken. Tussendoor deden we nog een kleine reis naar Kirgizië, Oezbekistan, Mozambique en Zuid-Afrika”, leggen ze uit. Opgelet alles wordt erg relatief want deze kleine reis duurde ook drie weken.

Ze gaan steeds voor zoveel mogelijk openbaar vervoer. Dat heeft zo zijn charmes en klinkt idyllisch maar dat is niet altijd zo. “Uiteraard hebben we veel plezier en is de balans van dat reizen meer dan positief. Maar af en toe zijn er ook ergernissen. Bijvoorbeeld een nachtelijk busrit van 12 uur, tussen de kippen, waarbij je na een uurtje al denkt…met wat zijn we bezig.”

Advertentie

 

Werk en reizen

Veel mensen vragen zich af hoe ze dat met hun werk geregeld krijgen. “Ik sta in het onderwijs als kleuteronderwijzeres en ik maak daar gebruik van verschillende mogelijke stelsels. Uiteraard moet de directie akkoord gaan”, zegt ze. Ook Lars die eerst in de verzekeringswereld werkte, zegt hetzelfde. Hij veranderde recent wel naar ploegenwerk in de farmaceutische sector in Puurs en wat oorspronkelijk voor een jaartje was, duurt nu al even langer. “Ook bij mijn bazen kan ik dergelijke regelingen verkrijgen”, zegt hij.

Net voor corona ging de reis voor zes maanden naar Zuid-Amerika. “We bezochten achtereenvolgens Colombia, Peru, Bolivia, Argentinië en Chili. Tussen deze twee laatste landen in, waren we vooral actief in Patagonië dat zich over beide landen uitstrekt. Het rondtrekken gebeurt met de rugzak en meestal slapen we in gasthuizen. Soms is dat met bijvoorbeeld tien op een slaapkamer, maar wij kiezen haast altijd voor een kamer en badkamer apart. Prijs-kwaliteit is dat in de meeste landen dik ok, al moeten we vaststellen dat na corona alles fix duurder is geworden. We kwamen na deze reis terug in België, in januari 2020, net voor hier corona uitbrak.

Hond Alfredo

In Chili, in hoofdstad Santiago, bezochten ze een dierenasiel. “Er is geen enkele vergelijking die opgaat met een asiel hier bij ons. De mensen die er zich inzetten doen hun best met de middelen die ze hebben. Bij ons bezoek leerden we een hondje kennen en waren verkocht. Dankzij relaties allerhande, oa. een expat uit Nederland die in het asiel werkte en een bereidwillige Nederlandse jongedame, werd Alfredo even later vanuit Chili overgevlogen naar Amsterdam, waar Lars hem ging ophalen. “Die vlucht kostte 250 euro. Alles was wettelijk in orde. Want heel onze zaak speelde zich bijna gelijktijdig af met katje Lee uit Peru, die het FAVV hier wou laten inslapen wegens mogelijk gezondheidsproblemen”, vertellen Lars en Tara opgelucht.

“Met corona hadden we even het idee dat onze dromen van reizen definitief voorbij waren. Gelukkig dus niet. Tussendoor zijn we even in Kreta geweest en in augustus 2022 zijn we voor een reis van 6 maanden vertrokken naar Brazilië, Nepal, Indië en Portugal”, vertellen ze. Die eigenaardige reiskeuze had alles te maken met een goede vriend van Lars die in september trouwde. Na ruim zeven weken Brazilië werd met een weekje België tussendoor, doorgevlogen naar Nepal.

Intussen verwachten ze hun eerste baby in januari 2024. “Inmiddels zijn we weer hard aan het werk om te sparen. In de zomer van 2024, als de baby 6 maanden oud is willen ze naar Georgië en/of Canada. “Dat gaan we met de kamper doen, zodat we perfect op het ritme van ons kindje kunnen reizen”.

Ze gaan er van uit dat een kind het reizen niet in de weg hoeft te staan. “We zijn in onze relatie door al dat gereis alleen maar sterker geworden. Bovendien kennen we genoeg voorbeelden van andere koppels die hun kinder- en reisdromen perfect wisten te combineren. Zolang er Gsm’s en Wifi is kan je eigenlijk op alle problemen anticiperen indien nodig”, besluiten het reislustige koppel die hun vaste stek…in Niel hebben. Wie recent naar Switch keek kon Lars liefst 3.000 euro zien winnen die nu al gereserveerd staan voor de volgende reis.

Advertentie

Leave a Reply