Skip to main content

Een verhaal over een vaderjager met 40 zonen en een zevenkoppige draak. Bij ons klinkt het (nog) niet bekend in de oren, maar in Turkije is het een gekend sprookje. Rob Embrechts werkte dat sprookje uit tot het prachtige luister- en doeboek De draak met zeven koppen met behulp van vzw Move uit Mortsel, Hemiksemse schepen Jenne Meyvis en illustrator Karol Michalec.

In het dagelijkse leven werkt Rob als muziekleerkracht in het lager- een kleuteronderwijs. Zo leerde hij enkele jaren geleden het sprookje kennen. “Voor een project rond luisterverhalen gingen we op zoek naar sprookjes die hier niet bekend zijn. Eén van mijn leerlingen kwam met het Turks sprookje rond de zevenkoppige draak”, vertelt Rob. “Het is me blijven fascineren door een goede verhaallijn, de fantasie en leuke personages.”

Turkse sage

Het verhaal speelt zich af in het huishouden van een vader met 40 zonen. Die vindt het te druk in huis en maant zijn zonen aan op zoek te gaan naar een vrouw en het huis uit te trekken. De zonen gebruiken die kans om de wijde wereld te verkennen. “Ondanks dat vader ze waarschuwt om drie plekken te vermijden, trekken de zonen er toch naartoe”, legt Rob uit. “Onderweg maken ze uiteraard allerlei avonturen mee…”

Het leuke is dat het een flipbook is voor de ganse familie. “Als je klaar bent met lezen/luisteren, draai je het boek om en heb je een kleurboek in handen.” De prachtige tekeningen zijn trouwens van de hand van illustrator Karol Michalec, die Rob in Antwerpen leerde kennen. “Het licht morbide karakter paste perfect bij het drakenverhaal.”

Stemmen ronselen

Naast zijn baan als muziekleerkracht is Rob ook bezieler van musicalschool vzw Move in Mortsel. Die bestaat uit een vijftigtal leden, waarvan het merendeel jongeren. Zij werden ingeschakeld voor het inspreken van de stemmen. “De opnames heb ik zelf verzorgd, net als het schrijven van de bijhorende muziek en instrumentaties.”

Voor de stem van de draak klopte Rob aan bij zijn vriend en schepen van Hemiksem Jenne Meyvis. “Ik ben al langer fan van zijn lage basstem en heb hem vaak gezegd om daar iets mee te doen. Door zijn werk vindt hij daar helaas de tijd niet voor, al stemde hij wel in op mijn verzoek om de drakenstem in te spreken. Het plaatje klopte meteen!”

De draak met zeven koppen is momenteel enkel te koop via de website van vzw Move. “Tijdens voorstellingen, waarvan de eerstvolgende gepland staan op 4 en 5 mei in Het Klokhuis, zullen ze ook te koop zijn. En als het echt in de smaak valt, kunnen we misschien een grotere oplage bespreken met een uitgeverij en komt er een vervolg. Ik zou dit verhaal namelijk graag nog uitwerken als musical en ook andere ongekende sprookjes brengen!”

www.move-vzw.be/product/luisterverhaal-de-draak-met-zeven-koppen/

Foto’s: Nienke Sels

Advertentie

 

Leave a Reply