Skip to main content

Na een (intensieve) opleiding vorig jaar raakte onlangs bekend dat de Rumstse burgemeester Jurgen Callaerts nu ook de titel als officier bij de zeemacht heeft verworven. Hiermee treedt hij in de voetstappen van zijn Boomse collega Jeroen Baert.

De Rumstse burgemeester Jurgen Callaerts wordt sinds kort ingedeeld bij het reservekader van de ABL, het Belgische leger. Niet als zandstuiver of soldaat aan land maar wel als marinier. Deze functie is volgens hem best combineerbaar met zijn politiek mandaat.

Toch moest hij vorig jaar tijdens zijn opleiding zijn burgemeesterssjerp enkele malen gedurende korte periodes aan een opvolger doorgeven. Dat zal in de toekomst ook nog wel gebeuren. Het kan je volgens hem het best vergelijken met vakantieperiodes waarbij ook een waarnemende opvolger wordt aangeduid.

Dat zal nu ook het geval zijn wanneer Callaerts voor een kamp, bivak of onderhoudstraining wordt opgeroepen. Een oproeping om meteen naar oorlogsgebied te moeten varen verwacht de nieuwe marinier niet.

Wat dit voor Callaerts in de toekomst betekent, hoor je in het gesprek dat we met Aansteker hierover met hem hadden.

Advertentie

 

Ook Boomse burgemeester is marinier

Eenzelfde verhaal hadden we eerder ook met de Boomse burgemeester Jeroen Baert. Ook hij behoort immers tot het reservekader van onze marine.

De onrust in de wereld bezorgt me geen angstgevoelens. Wat komen moet dat komt!

“Ik ben in 1994 bij het leger afgezwaaid als onderluitenant”, zegt Baert. “Dat was dus ook bij de marine waar ik actief was bij de controle op de zeevisserij. Ik vertoefde dan ook effectief heel veel op zee.”

Na zijn legerdienst reserveofficier volgde hij wel nog een vervolmakingscursus waardoor hij momenteel de graad van kapitein-commandant bezit. De huidige woelige situaties in de wereld zorgen bij hem toch niet voor veel angst. “Het is een keuze die ik maakte en die ik niet betreur. Wat er komen moet dat komt zeker?” klinkt het vastberaden.

Advertentie

Leave a Reply