Skip to main content

Voor wie van poëzie en deze regio houdt, is er goed nieuws. Wim Herman Claes uit Rumst bundelt voor het eerst zijn gedichten in het boek ‘Voeten in de klei’.

In 1990 begin Wim met gedichten schrijven voor een schoolopdracht tijdens de les Nederlands. Zijn grootvader was het jaar voordien overleden en dat had op hem een diepe indruk nagelaten. Sindsdien zet hij zijn gevoelens om in woorden.

Nu heeft hij de stap gezet om een deel van zijn werk in een gedichtenbundel uit te brengen. “Dit is voor mij een manier om bepaalde hoofdstukken in mijn leven af te sluiten en een plaats te geven”, zegt Wim. “Op deze manier hoop ik dat mijn werk niet verloren gaat en dat andere mensen hier iets aan hebben.”

Advertentie

‘Voeten in de klei’ gaat over Wim zijn roots in de Rupelstreek en hoe deze klei nooit van zijn voeten weg te spoelen is. “Het gaat over de dingen die veranderd zijn doorheen de jaren en hoe het ooit was.”

Zijn debuut is een persoonlijk werk en via deze weg communiceert Wim over zijn gevoelens en gedachten over deze regio, die hij liefheeft en waarin hij zijn hele leven lang woont en werkt. Ook zijn werk als verpleegkundige op de spoedafdeling van het AZ Rivierenland in Reet tot de wereldoorlogen, waarin hij een grote interesse heeft, zijn thema’s die aan bod komen. Deze streek en zijn persoonlijke ervaringen verbinden als rode draad al de verschillende thema’s in de gedichtenbundel.

Tot slot wil Wim met het boek ook een ode aan zijn grootvader brengen. “Mijn grootvader is belangrijk geweest in mijn leven”, vertelt Wim. “De eerste tekst die ik schreef ging over hem. Hij heeft mij veel plaatsen in de streek leren kennen en de verhalen die er dikwijls achter schuil gingen. Op basis van een foto van mijn grootvader, die vroeger een landbouwbedrijf had in Boom, heeft mijn dochter de afbeelding voor de cover getekend.”

Wie graag deze gedichten over het leven in de Rupelstreek wil lezen kan deze bestellen via de website van zijn uitgever: Boekscout.nl.

Advertentie

Tekst: Stijn Deriemaecker

Leave a Reply