Skip to main content

In de Klaverbladdreef op de grens tussen Wilrijk en Aartselaar vind je vlakbij ISVAG en het industriegebied Wilrijk een zeer groen landschap van weilanden en akkers. Daar staat ook een verloren gelopen commandobunker. Sinds vorig jaar staat er ook een historisch infobord.

De betonnen bunker is een laatste herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het omliggende weiland was door het Belgisch leger ingericht als vliegveld. Verhard, ingezaaid en voorzien van lichtbakens, moest het de luchtmacht een uitwijkmogelijkheid bieden tijdens een militair conflict. Na de capitulatie op 28 mei 1940 maakten ze de landingsstrook met springstoffen onbruikbaar.

In 1940 herstelden de Duitsers de landingsstrip. Nog tijdens de uitvoering van de werken werden de plannen gewijzigd. Het Wilrijks vliegveld zou voortaan fungeren als schijnvliegveld voor het voor de Duitsers veel belangrijker vliegveld van Deurne. Met houten nepvliegtuigen, verlichtingsbakens en de bouw van dezelfde betonnen bunker als de commandobunker op Deurne, trachtte men de geallieerden om de tuin te leiden en zo een bombardement op Wilrijk uit te lokken. Zover kwam het echter niet.

Advertentie

 

Foto: District Wilrijk/Tom Cornille

Leave a Reply