Skip to main content

Eén van de weinige jongensscouts uit de regio viert dit jaar feest. De Scouts 92ste uit Aartselaar-Reet wordt 70 jaar en dat laten ze niet onopgemerkt voorbijgaan. Ze organiseren een groepskamp met heel de scouts, brengen een boek uit over hun geschiedenis en ook het gekende Scoutsorama van 5 tot en met 7 mei staat dit jaar in het teken van die verjaardag.

Met ongeveer 40 leiders en 220 leden mag Scouts 92ste zich rekenen bij de grotere scoutsverenigingen. Zo’n groot aantal leden gaat uiteraard gepaard met een nood aan voldoende organisatie. Maar voor de scouts heeft huidig groepsleider Louis D’Hoore dat wel over: “Alles wat scoutsesque is, daar geef ik alles voor”, verklaart hij. “Het is voor de dankbaarheid en de vriendschappen die hier gesmeed worden dat ik het doe!”

Scoutsorama

Ook het jaarlijkse Scoutsorama vergt heel wat inspanningen. Het wordt georganiseerd door Wontolla, de oudervereniging achter Scouts 92ste, die onder andere instaat voor het beheer van de scoutsterreinen. “Scoutsorama is ondertussen een gekend evenement in de regio om nog eens uit de bol te gaan voor de start van de examens”, weet Karlien Heyman, lid van Wontolla. “Iedereen is welkom. We nodigen ook de andere jeugdbewegingen uit, waardoor het altijd een leuk gebeuren is!”

Dit jaar vergt Scoutsorama misschien zelfs nog meer werk dan anders. Het staat namelijk niet alleen in het teken van de 70ste verjaardag van de scouts. Scoutsorama zelf is dit jaar aan een 50ste editie toe. Dubbel feest dus! “Gelukkig kunnen we dat weekend op heel wat medewerkers rekenen. We beschikken over een goed team, al zijn extra helpende handen altijd welkom zodat de taken wat breder verdeeld kunnen worden.”

Foto: Scoutsorama tijdens de jaren 90

Advertentie

 

Geschiedenisboek

Om de afgelopen 70 jaar onsterfelijk te maken, werken enkele oud-leden momenteel aan een boek over de geschiedenis van Scouts 92ste. Het plan is al twee jaar in de maak en gebaseerd op een brochure die gemaakt werd ter ere van de 35ste verjaardag van de scouts. “De persoon daarachter heeft ons heel wat materiaal aangereikt”, geeft oud-lid Ruben Van Nimmen aan. “Zelf proberen we ook nog zoveel mogelijk materiaal te verzamelen om in het boek te verwerken.”

“We willen er geen droge boel van maken, maar het aankleden met leuke verhalen en anekdotes. Bijvoorbeeld over de kampen in 1969 op de legerdomeinen in Leopoldsburg, waar onze leden een ritje maakten op Leopard Tanks. Of over hoe er in de jaren 70 door een droogte bijna geen kerstbomen waren. Het is toen dat we zijn overgeschakeld naar de verkoop van marsepein, wat we nu nog altijd doen tijdens het eerste weekend van november.”

Wie dus nog leuke input heeft, mag gerust contact opnemen via vannimmen.ruben@gmail.com. Ze zijn meer specifiek ook op zoek naar een bewijs dat er ooit een olifanten act was tijdens Scoutsorama. “Dat is een legende die de ronde doet, maar nog niet bevestigd is.”

Groepskamp

Het grootste speciale event tijdens dit feestjaar wordt het groepskamp in de zomer. “Normaal gaan we met iedere scoutstak apart naar een andere bestemming, maar dit jaar trekken we met z’n allen naar Limburg”, verduidelijkt Louis. “Dat is een hele uitdaging om klaar te spelen met zoveel leden. We zijn dan ook al een hele tijd bezig met de voorbereidingen.”

Op dat kamp zullen ongetwijfeld weer heel wat onvergetelijke herinneringen gemaakt worden en nieuwe vriendschappen het daglicht zien. “Ik merk zelf dat de vrienden die nog in mijn leven zijn, diegene zijn waarmee ik 25 jaar geleden ben opgegroeid en op weekends ben gegaan”, getuigt Karlien. Ook voor Ruben geldt hetzelfde: “Dat is omdat je met die mensen uitdagingen aangaat en misschien soms eens heel hard botst. Maar dat geeft de vriendschap net meer diepte en sterkte.” Vrienden voor het leven dus bij de scouts. Het is een cliché, maar het is wel zo.

Foto links: het prille begin circa 1953 – Foto rechts: Groepsdag 2017

Advertentie

Leave a Reply