Skip to main content

Omdat het in ons land nog amper of niet vriest of sneeuwt, werd het Belgisch kampioenschap skiën en snowboarden onlangs in het Oostenrijkse Kappl betwist. Sebastian Roemendael (31) uit de Pierstraat in Reet werd er vice-Belgisch kampioen in het snowboarden.  

Wordt België dan toch een wintersportland? Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone alsook broer en zus Meylemans haalden afgelopen winter tal van medailles als schaatskampioenen. Voorheen kenden we ook Seppe Smits als topper in het snowboarden. Maar onlangs bereikte ons het bericht dat ook Sebastian Roemendael in die discipline zijn mannetje staat. Meer nog, onlangs eindigde hij tweede op het Belgisch kampioenschap ‘Freeride’. 

Behendigheid en risico inschatten  

Binnen het Poederbaas Freeride Festival krijgen skiërs en snowboarders de kans om zich te bewijzen”, zegt Sebastian. “Het Belgisch kampioenschap ging dit jaar van 9 tot 16 maart door in het Oostenrijkse Kappl. Naast skiërs komen ook snowboarders aan de start. Het parcours dat moet worden afgedaald, krijgen de deelnemers pas kort voor de start te zien. Het is dan inschatten hoeveel risico je neemt om zonder valpartij zo vlug als mogelijk de eindmeet te bereiken.” 

“Eigenlijk was ik zelf ook verbaasd met dit resultaat” 

Sebastian is een ‘duvel-doet-al’ als het over uitdagingssporten gaat. Surfen, kitesurfen, snowboarden, wakeboarden, motorcrossen, downhill mountainbiken zijn maar enkele van de sporten waaraan hij zich waagt. Via enkele vrienden liet hij zich overhalen om aan de wedstrijd snowboarden deel te nemen. Dat was meteen ook op het BK. 

“Niemand had verwacht dat ik zo goed zou scoren”, lacht Sebastian. “Er kwamen ruim vijftig snowboarders aan de start. Ik was al blij dat ik de door de barrages geraakte. Iedereen, ook ik, was verbaasd, dat ik uiteindelijk tweede eindigde in de finalerun. Zeker omdat ik niet het ganse jaar, en zelfs niet de ganse winter, op die glijplank sta. Maar dit smaakt uiteraard naar meer.” 

Professionele amateur 

Toch gaat die plank nu weer aan de kant. “Beschouw me dus maar als een professionele amateur. Ik heb in Mechelen met Edirt immers een eigen indoorcircuit waar crossliefhebbers zich op elektrische bikes kunnen uitleven. Bovendien laat ik ook mijn andere hobby’s en uitdagingen niet achterwege.” 

Hiermee verwijst hij naar de enorme schuif-af die twee jaar geleden werd gebouwd vanop het dak van zijn woning aan de Pierstraat in Reet. En vorig jaar haalden hij met zijn vrienden er een kraan bij om in volle zomer over een piste te kunnen glijden.  

En ook dit jaar hoopt Sebastian met iets spectaculairs uit te pakken. “Wat het wordt, hou ik nog even geheim. Enfin, eigenlijk weet ik het zelf ook nog niet precies. Maar dat er iets komt, staat vast! En volgende winter wil ik proberen Belgisch kampioen snowboarden te worden.” 

Tekst & foto’s: Jef Wijckmans

Advertentie

Leave a Reply