Skip to main content

Sforzando is 125 jaar jong. Dat vieren ze met een optreden in de Boomse Schouwburg met niemand minder dan Raymond van het Groenewoud. Dirigent Pieter Nieva is de vaste dirigent van zowel Sforzando als van het begeleidingsorkest van Raymond van het Groenwoud. Met 60 muzikanten uit de ruime regio mag de verruiming in 2009 als geslaagd worden beschouwd. De vrouwelijke muzikanten maken de helft van de groep uit.

Het socialistische Muziekkorps Vooruit werd in 1897 of precies 125 jaar geleden boven de doopvont gehouden. Sinds 2009 heet de harmonie Sforzando, wat in de muziekwereld ‘sterker worden’ betekent. “Dat was op het moment van de naamsverandering hoogstnodig. Het ledenaantal van actieve muzikanten was eerst gedaald naar een 15-tal, met op het moment van de naamsverandering zowat 25 muzikanten. Inmiddels is deze enthousiaste muziekbende alweer een 60-tal muzikanten sterk”, legt voorzitter Koen Somers uit.

“Een mooie groep, zeker als je vandaag ziet dat het aantal fanfares en harmonieën in Vlaanderen elk jaar verder vermindert. Bovendien is er ook een jongerenploeg onder de naam Zandola, toch ook met een 20-tal actieve leden”, vult secretaris Gerrit Teck aan.

Sinds de politieke verbondenheid van deze muziekvereniging, samen met de naam, verdween, konden heel wat muzikanten zich in dit nieuwe concept vinden.

“We hebben vandaag uiteraard ook leden van Boom, maar het gros komt van buitenaf, namelijk van de Rupelstreek tot Antwerpen, maar evengoed uit Lier, Mechelen tot Willebroek”, legt Ronny Vande Winkel uit.

De mede-ouderdomsdeken in de groep en nog steeds duivel-doet-al Ronny heeft alleen maar woorden van lof voor de dirigent Pieter Nieva. “Met deze chef is er duidelijk een chemie tussen jong en oud of de verbondenheid via de muziek. Het vertaalt zich onder meer door bijna voltallig aanwezig te zijn op de repetities en de duidelijke zin om thuis ook te oefenen”, legt Ronny uit in de thuisbasis van Sforzando, een vroeger filiaal van de gemeentelijke bibliotheek in de Kruiskenslei.

Twee jaar werd…

Dirigent Pieter Nieva, zelfstandig dirigent & componist/arrangeur, bevestigt. Hij had oorspronkelijk in 2015 een overeenkomst om voor twee jaar het dirigeerstokje te hanteren bij Sforzando. “Het was zo leuk en plezant met steeds de nodige ambiance en sfeer, dat toezeggen om verder te doen de enige optie was. Ik vermoed zelfs dat Sforzando bij uitstek de meest gezellige muziekvereniging is van de Rupelstreek”, zegt hij al lachend. Naast het schrijven van tal van arrangementen is Pieter Nieva ook de vaste dirigent van de muziekkapel Politie Antwerpen.

“Pieter heeft het niveau op korte tijd stevig opgekrikt. Er zijn ook heel vele jonge elementen bijgekomen. Op tijd van enkele jaren is de gemiddelde leeftijd van de muzikanten van 52 jaar naar gemiddeld vandaag zo’n 26 jaar gedaald, wat een mooie toekomst voorspelt”, zegt Ronny Vande Winkel.

Het bewijs van dat hoger niveau is in 2016 al geleverd. Toen nam de harmonie deel aan het orkesttornooi van de provincie Antwerpen, en heeft zich daar geplaatst in de afdeling ‘uitmuntendheid’.

Advertentie

 

Willy is bijna halve eeuw lid

Terwijl Jesse Feyen (12) de jongste van Sforzando is, is de bijna tachtiger Willy Nonclercq de oudste van de hele bende. “Ik ben al ruim 45 jaar spelend lid. Als knaap van 7 jaar kwam ik bij de Harmonie Sint-Cecilia in Willebroek terecht, waar ik alles leerde. Ik was amper 9 jaar toen ik mijn eerste openbaar optreden had, namelijk op de Willebroekse Markt, waar we toen in september een bevrijdingsconcert speelden. Sindsdien is muziek altijd een rode draad in mijn leven geweest”, vertelt hij.

Willy Nonclercq werd met Sint-Cecilia Kampioen van België in Hasselt, speelde in Italië de tweede prijs Europees kampioen en was al dan niet tijdelijk lid van tal van muziekverenigingen, waaronder ook een passage in Klein-Brabant onder leiding van Walter Boeykens. Ook zijn muzikale medewerking aan de legendarische Five From Dave ging niet onopgemerkt voorbij.

Zijn allerleukste momenten maakte hij mee met een kleine muzikale bezetting in het oefenlokaal boven de toenmalige feestzaal Germinal in Boom, met dirigent Michel Versavel. Willy speelt inmiddels al meer dan 40 jaar saxofoon bariton, maar begon ooit met een klarinet Si bemol en speelde nadien op een Mi bemol.

 125 jaar Sforzando

Oorspronkelijk opgericht in 1897 onder de naam Vooruit, had de muziekvereniging als doel het militantisme tegenover het kapitaal te promoten. Het programma bestond toen uit protestmarsen en strijdliederen zoals de ‘Internationale’. Tussen beide wereldoorlogen bereikte het korps een bloeiperiode met meer dan 100 muzikanten.

“Eind jaren zestig tilt dirigent Marcel de Boeck Vooruit naar een nog hoger peil. Gouden medailles behaalden ze in 1969, 1972 en 1975 tijdens de Nationale Muziektornooien van de Stad Antwerpen.Ondertussen had Noël Heremans, ook directeur van de muziekacademie van Boom, de dirigeerstok overgenomen. Eind jaren negentig voerde hij de zogenaamde themaconcerten in, opgebouwd rond onder meer Amerika, Engeland, Spanje, Fantasia en Movie Melodies, …”, legt voorzitter Koen Somers uit.

Om de muziekvereniging nog een toekomst te geven, is begin 2009 een verruiming voorgesteld, om eenieder die de democratische waarden erkent en wenst muziek te maken en te beleven, lidmaatschap aan te bieden. “Op 22 september 2009 is de naamswijziging een feit: voortaan gaat deze harmonie als de Koninklijke Harmonie Sforzando Boom door het leven. Sinds 2015 bestaat ook het jeugd & instaporkest Zandola”, zegt een fiere voorzitter Koen Somers.

Met Raymond

Sforzando viert haar 125-jarig bestaan met een concert met Raymond van het Groenewoud als centrale gast. Na de pauze brengen Sforzando en Raymond een tiental nummers, waarvoor Pieter Nieva de arrangementen schreef. Klassiekers als ‘Twee meisjes’, ‘Liefde voor muziek’, enzovoort kan je horen op zaterdag 4 maart om 20.15u en op zondag 5 maart om 15u in de Boomse schouwburg.

www.sforzando.be

Advertentie

Leave a Reply