Skip to main content

Maureen Bosmans is nog maar elf, maar in het wedstrijdskiën blinkt ze nu al uit. Binnen skiclub Racing Team Zondal won ze al verschillende prijzen. Nu het skiseizoen erop zit, blikt ze terug op haar prestaties.

Voor Maureen was het een mooi skiseizoen. Ze nam dit jaar deel aan meerdere competities in het slalommen. Daarbij moet je zo snel mogelijk langs 40 tot 50 palen skiën. Dat doe je twee keer, waarna beide tijden worden opgeteld. Als je een paal mist of raakt, lig je meteen uit de wedstrijd. “Het kan dus snel gedaan zijn”, lacht Maureen. “Maar dat maakt het net spannend. Ik zit nu in de groep U12, dat wil zeggen met leeftijdsgenoten onder de twaalf jaar. Vanaf U14 zal ik beginnen slalommen tussen grotere palen, nu zijn het nog ‘stubbies’ zoals ze het noemen.”

Toen ze tweeënhalf jaar was, stond Maureen voor het eerst op skilatten. Ze vond het zo leuk dat haar ouders besloten haar in te schrijven bij een skiclub. Daar oefende ze op haar technische vaardigheden om in 2022 voor het eerst deel te nemen aan een wedstrijd. “Ik won op de Belgische kampioenschappen (BK’s) outdoor al een paar keer goud. Bij de BK’s indoor won ik al goud en zilver en bij de competities van onze club zelf eindigde ik op 19 mei ook op de eerste plaats. Winnen is altijd fijn, maar de wedstrijden zelf vind ik ook gewoon heel leuk.”

Advertentie

Gouden medaille en adrenaline

Het Belgisch kampioenschap slalommen vond dit jaar plaats in Tignes in Frankrijk. Het was een spannend weekend voor Maureen en de weersomstandigheden waren niet optimaal: er lag een dik pak verse sneeuw, er was veel wind en je kon bijna niets zien. “Na de manche op zaterdag was ik al bijna zeker van een overwinning, maar door het slechte weer kreeg iedereen zondag een tweede kans. De reuzeslalom werd zelfs afgeschaft. Uiteindelijk ging ik toch met het goud naar huis.”

De wedstrijd op 19 mei was de laatste van het seizoen, maar dat vindt Maureen niet zo erg. “Skiën geeft me een gevoel van vrijheid”, legt ze uit. “Het voelt goed aan, en aan 90km/u van een heuvel afscheren zorgt voor veel adrenaline. Maar in de zomer ga ik met mijn gezin op vakantie, dan mis ik het skiën niet. Af en toe ga ik wel nog vrij skiën. Ik zou graag ooit de Olympische Spelen halen. Dat lijkt me moeilijk, maar dromen mag.” Vader Pieter Bosmans vult aan: “Ze mag zeker ambities hebben, maar wij zijn als ouders sowieso trots op haar, of ze nu wint of niet.”

Als je de avonturen van Maureen wilt volgen, kan je een kijkje nemen op haar Instagramaccount.

Foto’s: Tamara Verschueren

Advertentie

Leave a Reply