Skip to main content

‘We spelen een spel vanavond!’, deze legendarische slogan van Amerikaanse spelletjesfabrikant MB is exact waar het bij de Spelavonden om draait. Om de drie weken organiseren Joris en Nele Callaert, broer en zus, een avond vol spellen in d’Open Plek in Aartselaar. “We zorgen voor een gezellige avond met een drankje en een hapje. Zo wordt het ook een beetje een ontmoetingsplaats”, vertelt Nele.

Het idee om te starten met de Spelavonden groeide vanuit hun eigen interesse in bordspellen. “We hadden beide overvolle kasten met spellen. Ook hebben we wel eens een bordspellencafé bezocht, maar in de buurt is er niet echt eentje te vinden. Daarom dachten we eraan om er zelf een te starten en mensen zo samen te brengen.”

Voor ieders wat wils

Aangezien ze beiden een kast vol spellen hebben, is er aan keuze geen gebrek. “Er zijn spellen die heel gegeerd zijn, waarvan we zien dat ze elke keer worden vastgepakt. Er zijn echter ook veel andere spellen die mensen niet kennen. Die komen ze hier dan ontdekken.” Niet iedereen houdt echter van dezelfde spellen. Nele en Joris verschillen hierin zelf ook. “Mijn zus heeft veel party games zoals Dixit. Zelf neig ik meer naar de strategische spellen zoals Kolonisten van Catan”, vertelt Joris.

Elke spelavond kunnen er verschillende spellen gespeeld worden, al is er telkens wel een bepaald thema. Dat thema komt indien mogelijk terug in de spellen, drankjes, hapjes en het decor. “In de winter kiezen we bijvoorbeeld spellen in verband met sneeuw of koude”, zegt Joris. “Die leggen we dan op een aparte tafel om in de kijker te zetten en te ontdekken.”

Advertentie

Sociaal gebeuren

In d’Open Plek is er ruimte voor dertig mensen om samen te komen. Een aantal waar ze dicht in de buurt kwamen voor COVID-19. “We moeten het hebben van mond-aan-mond-reclame want het is echt een sociaal gebeuren. Mensen nemen vaak hun vrienden mee en dan kan het snel gaan. Ik merk ook dat er een aantal nieuwe, jonge mensen in de buurt zijn komen wonen. Die horen ook over onze avond en voor hen is dat een perfect moment om mensen te leren kennen.”

En of je nieuwe mensen kan leren kennen! De spelavond heeft zelfs al een internationale gast op bezoek gehad. “We deden de deur open en er stond een Engelstalige persoon voor de deur. Dat bleek iemand uit Californië te zijn die via via over onze avond had gehoord.”

Toegankelijkheid

Liefhebbers uit de regio vinden het fijn dat een dergelijk initiatief bestaat dicht bij huis. “We horen vaak van mensen dat ze naar Antwerpen moeten om bordspellen te kunnen spelen in een club”, zegt Nele. “Soms horen we ook dat het er voor hen daar te hardcore aan toegaat”, voegt Joris toe.

Waar het voor Joris en Nele echter op aan komt, is een gezellige avond te kunnen organiseren waar iedereen zich welkom voelt. En dat wordt geapprecieerd: “Een half jaar geleden kwamen er spelers langs van een andere club die ging stoppen. Zij hebben ons toen nog enkele spellen gegeven omdat ze de manier waarop we dit organiseren zo mooi vonden. Voor ons was dat een enorme blijk van appreciatie. We waren er zelfs geëmotioneerd door.”

“We willen dat iedereen hier een fijne avond kan hebben”, vertelt Nele. “Met je eigen vrienden, maar ook met anderen. Soms horen we mensen zelfs tegen elkaar zeggen: ‘Jij komt volgende keer toch ook?’” Zo worden er banden gesmeed en kunnen zelfs vriendschappen ontstaan. “Dat is de sterkte van wat we doen”, concludeert Joris.

Voor de geïnteresseerden: ontdek Spelavonden d’Open Plek op Facebook en op Instagram.

Advertentie

Leave a Reply