Skip to main content

Van verkiezingen met potlood tot de overgang naar de stemcomputer in Aartselaar. Staf Van Mensel heeft het allemaal vanop de eerste rij meegemaakt. Al vier verkiezingen is hij een vaste waarde in het stembureau als voorzitter. Ook dit jaar zal hij bij de verkiezingen alles in goede banen leiden. Uit zijn verhalen blijkt dat je heel wat meemaakt op het stembureau…

25 jaar geleden kwam Staf in Aartselaar wonen. Al snel wou hij zich ten dienste stellen tijdens de verkiezingen. “Ik vervul gewoon mijn burgerplicht, iemand moet het doen”, zegt hij. Als voorzitter van het stembureau is hij een constante factor. Dat zal ook dit jaar niet anders zijn, zelfs met zijn drukke schema als organisator van de SKM Cycling Cup, die toevallig op dezelfde dag is als de verkiezingen. “Eerst vervul ik mijn burgerplicht en dan ga ik naar de wedstrijd.” Over business before pleasure gesproken.

Technische problemen

De verkiezing waar er voor de tweede keer elektronisch werd gestemd, zal  Staf niet snel vergeten. “De hoofdcomputer had de geest gegeven en er moest iemand van het Ministerie uit Brussel naar hier komen, maar ook die kreeg de computer niet opnieuw aan de praat. Daarna moest ik er onder politiebeveiliging mee naar het hoofdbureau rijden”, zegt hij.

Ook daar bleven de problemen zich opstapelen. “Ik moest er één voor één de duizenden stemmen in een nieuwe computer duwen zodat ze geteld werden. Toen ik halfweg was begaf ook die computer het.”

Uiteindelijk was Staf die dag tot 9 uur ’s avonds in de weer. “Toen ik in de cafetaria kwam waar alle voorzitters op me aan het wachten waren, kreeg  ik een staande ovatie.”

Getuigen

Staf zit als voorzitter niet alleen in het stembureau, er mag van elke partij een getuige aanwezig zijn om te zien of alles correct verloopt. Hier zijn echter strenge regels aan verbonden. “De getuigen moeten op een stoel zitten en zwijgen”, zegt Staf. “Maar dit wordt niet altijd netjes nageleefd. Sommige getuigen komen binnen en geven een hand aan iedereen. Ik ben wel strikt in dit soort dingen, en ga het als voorzitter altijd tegenhouden.”

Het nauwkeurige en harde werk dat Staf telkens weer steekt in de verkiezingen zijn cruciaal, en vaak ondergewaardeerd. Zijn inzet bewaakt mee de eerlijkheid in het stemproces. Laat ons samen hopen dat hij dit jaar gespaard blijft van tegenslagen, zowel technische als andere.

Advertentie

 

Leave a Reply