Skip to main content

Stijn “Popeye” Lecleir (41) is geboren met arthrogryposis (AMC), een aandoening aan de spieren en gewrichten die zorgen voor een standafwijking en bewegingsbeperking. Hij laat zich daardoor echter niet beperken op sportief vlak en wil in 2025 de Ronde van Vlaanderen rijden op een handbike. Iets wat niemand hem ooit voordeed volgens de organisatoren. Om hem te steunen, zamelt S2SA geld in om hem een gloednieuwe handbike cadeau te doen!

Bij Stijn zijn door deze spierafwijking de spieren in zijn onderste ledematen onderontwikkeld. Zijn bovenste ledematen en romp zijn niet aangetast en heeft Stijn doorheen zijn hele leven volop getraind. Het wordt trouwens niet de eerste keer dat Stijn traint voor een sportief doel. Zo zwom hij nog de selecties voor de Paralympische Spelen van 2000 (Sydney) en dit zowel op de 50 meter, 100 meter als 400 meter crawl.

Handbike

Tijdens het handbikeseizoen, van november tot juni, traint Stijn wekelijks met vzw Join2Bike. Ritten van dertig kilometer of langer zijn daarom geen uitzondering voor hem. Hij voltooid ze jaarlijks ter voorbereiding op en tijdens hun reis naar de Oostenrijkse bergen. Daar fietsen ze allerlei beklimmingen waaronder ook al de Stelvio.

“Voor de uitdaging in 2025 zal ik toch mijn kuiten mogen insmeren”, vertelt een goedlachse Stijn. “Met de wekelijkse training zal ik er niet komen, maar dat is net wat me aanspreekt: mijn grens verleggen en iets unieks verwezenlijken. Ik weet wat het is om door te zetten en die focus volop te leggen op dat ene doel. Met de financiële en organisatorische steun van S2SA wil ik deze uitdaging aangaan!”

Advertentie

Met de glimlach

Naast de handbike is Stijn een goedlachse schoenmaker uit Mechelen. Werken doet hij in Leuven bij Orthopedie Van Haesendonck waar hij orthopedische schoenen maakt en herstelt. Het zijn vooral de variatie en de leuke collega’s die ervoor zorgen dat Stijn zijn job elke dag met de glimlach doet.

Hij is al 12 jaar gelukkig samen met Leen, die ook sportief is ingesteld, de twee leerden elkaar kennen tijdens het zwemmen. Ze staat dus volop achter het idee van Stijn om de Ronde van Vlaanderen te rijden, al zal dat wel betekenen dat ze elkaar wat minder zullen zien. “Als ik dat unieke doel wil behalen in 2025, is extra training broodnodig. Al zal dat, jammer genoeg, wel een beetje ten kosten gaan van Leen. Maar de ontlading achteraf zal daardoor des te groter zijn!”, sluit Stijn af.

Advertentie

Tekst: Johan De Groof & Kobe Nuyens – Foto’s: Johan De Groof

Leave a Reply