Skip to main content

In België heb je na een amputatie recht op één, ‘dagdagelijkse’ prothese om mee door het leven te gaan. Wil je echter sporten? Dan moet je zelf een andere sportprothese aankopen. En die zijn niet goedkoop, waardoor voor veel mensen sporten geen optie meer is. Met vzw Start 2 Sport Again (S2SA) wil Johan De Groof bewustwording creëren rond deze problematiek.

Johan verloor zelf een been door een arbeidsongeval en gaat nu met een prothese door het leven. Hij weet dus goed wat er speelt. “Het is schrijnend om te zien hoe mensen thuis wegkwijnen, al dan niet in een rolstoel, omdat ze zich geen sportprothese kunnen veroorloven”, geeft Johan aan. Uit idealisme startte hij vzw S2SA op, om de overheid wakker te schudden en het plezier van sport te gunnen aan zij die het willen.

Een berg werk

Om geld in te zamelen voor S2SA begint Johan nu aan een loodzware opdracht. Hij zal in de zomer van 2024 virtueel de Mont Ventoux beklimmen in ’t Sportzicht van Aartselaar. “Mijn koersfiets zal op rolletjes staan en een computer simuleert de exacte weg naar boven, ook qua bijvoorbeeld hellingspercentages”, verduidelijkt Johan. De bedoeling is om er een familiedag van te maken met eten en drinken.

Met het ingezamelde geld hoopt Johan een prothese te kunnen schenken aan iemand in een soortgelijke situatie of een project te steunen dat mensen met een beperking aanzet tot, of de kans geeft om te sporten. Hij heeft daarvoor wel één belangrijke voorwaarde: “De persoon of het project die de ondersteuning ontvangt, moet deze écht gebruiken om te sporten en het verhaal van S2SA vertegenwoordigen. Alleen zo gaat de bal aan het rollen en kunnen we een verschil maken!”

Meter en peter

Om het initiatief kracht bij te zetten, zocht Johan een meter en peter voor S2SA. Al snel kwam hij terecht bij Aartselaarse schepenen Hilde Heyman en Bart Lambrecht. “Op de Lentedrink van de gemeente leerden we Johan en zijn verhaal kennen. We waren eerst verbaasd van zijn moed, maar zagen het meteen zitten om mee te werken”, vertelt Bart.

Hilde is schepen van sociale zaken, welzijn en gezondheid, en was zelf verpleegkundige. Haar interesse voor het project spreekt dus voor zich. “Elke inwoner moet gehoord worden en geholpen waar het kan. Ook qua toegankelijkheid moeten we ernaar streven dat iedereen kan deelnemen aan alle aspecten van het leven.”

Peter Bart is schepen van Sport, ook voor hem is het een plezier zich te kunnen engageren. “Dit is een schoolvoorbeeld van hoe we mensen (weer) aan het sporten krijgen”, vertelt hij. “Het betreft ook een mooie doelgroep die te weinig aandacht krijgt. Hen zakt de moed in de schoenen door de hoge kost van een prothese.”

De drie gaan nu in overleg hoe ze samen verder gaan. “We zorgen voor promotie en een hoge opkomst, maar ook qua knelpunten bij de gemeente en het verkrijgen van subsidies kunnen we helpen”, maakt Bart duidelijk. “Hetzelfde geldt voor vrijwilligers. In de welzijnsraad zijn er genoeg mensen die willen meewerken”, vult Hilde aan. Zo zullen meter en peter deuren openen voor Johan, die hij misschien zelf nog niet kent.

Johan’s beklimming staat gepland in de zomer van 2024 in ’t Sportzicht van Aartselaar. Meer info volgt. Houd daarom de website en socials van S2SA in de gaten. Ook hier bij Aansteker kan je het verhaal van Johan volgen tot aan het hoogtepunt van volgend jaar!

Website: www.start2sportagain.be

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086478183936

Instagram: https://www.instagram.com/start2sportagain/

Advertentie

 

Leave a Reply