Skip to main content

Op 25 en 26 mei palmt het internationaal spektakel Theater aan Twater opnieuw De Schorre in Boom in. Wat weinigen weten is dat het meest duurzame familiefestival uit de wijde regio door alleen maar vrijwilligers wordt georganiseerd: een uniek verhaal.

Theater aan Twater (TATW) kent zijn oorsprong in 2006. Vier ambtenaren van het gemeentebestuur zagen in de pas heraangelegde Kaai in Boom een mooi decor voor straattheater en aanverwanten. “We startten toen met 600 euro budget en onze slotact vroeg … 600 euro. Verder stonden er een vijftal amateur-acts geboekt”, zegt Patrick Poppe, programmator van het eerste uur en nu nog altijd verantwoordelijk voor de acts. “Diezelfde avond zei de toenmalige burgemeester ons: dit event moet terugkeren.”

En terugkeren deed het, inderdaad, steeds groter en groter. Zodanig zelfs dat er na corona beslist werd dat het internationale spektakelfestival naar De Schorre verhuisde. Een uitdaging voor formaat voor de Kaaimannen die verder ook tekenen voor Hoekstock, Resto à L’eau, de Nacht van de Cafés, het sociaal circusatelier Kummelé, Clandestino-optredens, eigen straattheater en animatie en voorstellingen met bijvoorbeeld Circus Ronaldo.

“Theater aan Twater is wel ons strafste verhaal. We zijn liefhebbers, maar geen amateurs (lacht). We draaien al 17 edities lang mee in de kalender. En dat met alleen maar onbetaalde vrijwilligers, het bestuur inbegrepen: dat is zot”, blikt Peter De Ridder terug. Hij is ook al bijna 15 jaar voorzitter van de organiserende vzw Kaaimannen. “Dat parcours doen ze ons niet snel na. Iedereen zegt ons dat we uniek zijn in de hele festivalwereld waar jaar na jaar grote organisaties de handdoek in de ring gooien. Onlangs vergeleek iemand ons nog met Camp Bestival in Engeland. Dat we elk jaar dat immense budget rondkrijgen is al minstens even straf en wekt bewondering op van de hele sector, maar het is wel keihard knokken. Dit jaar hebben we weer twee nationale sponsors extra maar daar kruipt heel veel tijd in.”

Vlaanderen is een echt festivallandschap, en daarin lijkt Theater aan Twater dus zijn unieke plaats te hebben gevonden. Straffer nog: op de ambitie staat nog altijd geen bovengrens.

“We blijven gaan en voelen zelfs nu pas dat ze ons echt ontdekken in de bedrijfswereld qua sponsors en partners. We voelen aan alles dat er iets speciaals broeit rond TATW. Want je vindt wel meer festivalletjes van vzw’s maar dit is toch een andere schaalgrootte met 50 gezelschappen en 150 optredens uit binnen- en buitenland. We zijn dan ook niet het zoveelste muziekfestival, maar een familiefestival met een eigen DNA. Achter dat festival zit dus in tegenstelling tot wat onze bezoekers van buiten de Rupelstreek denken nog altijd geen bedrijf of een commerciële bedoening maar een bevallige wanorde van mensen die maar één doel voor ogen hebben: iedereen een fantastisch feest-ival te bezorgen. We merken wel dat we steeds vaker moeten uitleggen wie we zijn. Mensen denken dat TATW van een bedrijf zoals Studio 100 of Live Nation is en verwachten ook die standaard van ons. Dus moeten we jaar na jaar een tandje bijsteken. Voor dit jaar hebben we in elk geval weer een hoop meer bezoekerscomfort georganiseerd en gaan we qua beleving ook weer een flinke stap omhoog. Intussen zijn we door de Vlaamse overheid erkend als echt circusfestival en hebben we daar een substantiële driejaarlijkse subsidie gekregen om op ons nieuw Cirq’Ooh podium het hedendaags talent te promoten.”

Advertentie

 

Meest duurzame en inclusieve festival in de Rupelstreek

Theater aan Twater heeft intussen ook van duurzaamheid een hoofdthema gemaakt. “Qua duurzaamheid willen we bekomen dat we op termijn onder de 200 gr. restafval per bezoeker zakken, in 2023 was dat al maar 229 gr. meer. We willen dit gefaseerd doen, maar gaan wel met rasse schreden vooruit. Ook de PET-inzameling is bijna 100 %, en we werken met probiotische zepen en afwasmiddelen. In mei gaan we dankzij een nieuwe partner nog een plan bekendmaken waarbij we doorgedreven zonneënergie gaan inzetten op ons festival. Principieel komt het er op neer dat we alle dieselgeneratoren gaan schrappen en volledig op zonneënergie en groene stroom gaan, al onze podia inbegrepen.”

Met zo’n 2.000 goedkope of gratis tickets aan bepaalde doelgroepen (kansarmen, Oekraïense vluchtelingen enz.) en onder meer vijf socio-culturele vzw’s die gratis mogen komen, denken de vrijwilligers naast dit alles tevens aan de minder begoeden.

“Waarom we dat allemaal doen? Om 15.000 mensen gelukkig te zien, en daar halen we al onze voldoening uit. Als je straks op het terrein onze vrijwilligers tegen het lijf loopt, geef ze dan een duimpje, of een knuffel want ze verdienen het. En koop een ticket: dat is in verhouding met vele andere evenementen echt niet duur en je houdt er ons en onze sociale doelen mee overeind. Er zal opnieuw keuze zijn uit meer dan 50 artiesten en 150 optredens groot en klein. Je kan gewoonweg niet alles zien: dat beloven we ook dit jaar weer.”

www.theateraantwater.be

Advertentie

Leave a Reply