Skip to main content

Om geld in te zamelen tegen armoede, sociale uitsluiting en discriminatie organiseert de vzw Tochtgenoten op zaterdag 7 mei een benefiettoernooi zaalvoetbal in de sporthal van Hemiksem. Vrijwilliger Katja Kerremans organiseert mee het toernooi: “Elk jaar pakken we het anders aan.”

Tochtgenoten is een van de 188 Welzijnsschakelgroepen. Die groepen vormen samen de vzw Welzijnsschakel die zich inzet in de strijd tegen armoede, sociale uitsluiting en discriminatie.

In  Hemiksem organiseert het wekelijks een voedselbedeling met eten dat ze krijgt  van de voedselbank en de EU. “We maken voedselpakketten en delen die uit aan mensen die het echt nodig hebben”, verduidelijkt Kerremans. “Deze mensen komen hier terecht via het OCMW. Men kan hier dus niet zomaar aankloppen en een gratis voedselpakket meekrijgen.”

Grondleggers Irma & Hugo

Tochtgenoten is ongeveer vijfentwintig jaar geleden opgericht door het koppel Irma en Hugo vanuit een kerkfabriek. “Alle credits gaan naar hen ! Toen ik in 2017 begon bij de organisatie, waren ze nog steeds actief. Momenteel zijn ze in de tachtig jaar dus doen ze dat niet meer.”

Voor het organiseren van grote inzamelacties verdient Kerremans wel credits. “Irma en Hugo  hielden soms eens een koekenverkoop, maar daar bleef het bij. Toen ik erbij kwam, organiseerden we op mijn werk net een feestje en mijn baas zei dat hij geen cadeaus wou, maar in de plaats een goed doel wou steunen. Ik stelde dan voor om Tochtgenoten te kiezen. Ik had hen  zelf net leren kennen via de school van mijn kinderen.”

Advertentie

 

Groot feest

Dat idee sloeg aan en werd een groot succes. “We verzamelden in totaal 16 000 euro. Een bedrag waarvan  ze bij Tochtgenoten bijna van hun stoel vielen. Ze  waren het  namelijk niet gewoon om aan de slag te gaan met zulke grote inkomsten. Met dat bedrag hebben we onder andere diepvriezers aangekocht om meer eten op te slaan , en camionetten gehuurd om het voedsel op te kunnen halen.” Zo raakte Tochtgenoten bekend  en groeide de organisatie  verder.

“Vervolgens is het idee van een benefiettoernooi  zaalvoetbal ontstaan. De mannen op mijn werk zeiden namelijk al lang dat ze eens wilden zaalvoetballen met het bedrijf.” Samen met haar ex-collega Inge is Katja toen begonnen met het organiseren van een toernooi . “Elk jaar pakken we het anders aan. Dit jaar organiseren we na het toernooi  een fuif, waarvoor we kunnen rekenen op de steun van Hellvoc , de plaatselijke volleybalclub.”

Het toernooi

Ondertussen organiseren ze dit jaar voor een derde keer een zaalvoetbaltoernooi. “Deze editie doen er vijf à zes bedrijven mee, terwijl we ooit begonnen zijn  met slechts drie bedrijven. Ook de gemeente is nu mee in het project gestapt. We zijn dus nog steeds aan het groeien.”

Dit jaar nemen er acht ploegen, allemaal met  gemiddeld acht spelers, deel aan het toernooi . “We kunnen dus al zeker rekenen op meer dan 60 bezoekers, maar hopelijk pakken die nog wat volk mee.” Naast voetbal kan je op de benefiet ook terecht voor verschillende randactiviteiten: “Er komt iemand hot dogs verkopen, om 14 uur  komt er een ijskraam en om 17 uur  een frietkraam. Om 20:30 uur  sluiten we de benefiet af met een fuif waar dé dj van Hemiksem, dj Mario, zal draaien.”

“Bedrijven die meedoen betalen allemaal  1 500  euro sponsorgeld. Met een deel van dat geld kopen we shirts en voorzien we eten en drinken voor de spelers, de rest wordt geïnvesteerd in de werking van Tochtgenoten.”  Ook tijdens COVID-19 , wanneer de organisatie van het toernooi  stillag, werd aan de bedrijven gevraagd of ze wilden blijven sponsoren. “Dat hebben ze ook allemaal gedaan. We moeten dus echt niet sleuren om ze mee te krijgen in ons verhaal”, besluit Kerremans.

Advertentie

Leave a Reply