Skip to main content

De sociale netwerkorganisatie Toontjeshuizen ontwikkelt samen met een groep mensen met een zorgnood kleinschalige woonprojecten. Hier kunnen mensen met een beperking zelf kiezen met wie en hoe ze willen samenwonen, en kunnen ze aangeven welke ondersteuning ze nodig hebben.

In de Groene Hofstraat 39 te Boom wordt volop gebouwd aan het eerste Toontjeshuis. In dit rolstoeltoegankelijk huis zullen 14 mensen met een beperking zelfstandig wonen in een eigen studio, maar dankzij de gemeenschappelijke ruimtes zullen ze niet alleen wonen.

“In dit Toontjeshuis zal elke bewoner naar waarde geschat worden, waardoor ze zich optimaal kunnen ontplooien in de groep. Zo zal mijn zoon straks de kans krijgen om zijn eigen leven vorm te geven”, vertelt Annemie Stroobandt, moeder van toekomstige bewoner Jarl.

Pegode vzw als lokale zorgpartner
Toontjeshuis zoekt telkens een lokale zorgpartner voor de ondersteuning van de bewoners. Voor het Toontjeshuis in Boom is dat Pegode vzw. “We ondersteunen de bewoners zo goed mogelijk in hun dagelijkse leven, zonder hen daarbij te betuttelen”, vertelt Koen Renders van Pegode vzw.

Bewoners, hun ouders, netwerk en vzw Pegode als lokale zorgpartner zullen intensief samenwerken om iedereen optimaal te ondersteunen volgens hun eigen noden. “We zetten onze jarenlange ervaring in om bewoners te begeleiden bij hun dag- en vrijetijdsbesteding. Daarnaast geven we zoveel mogelijk ruimte tot zelfstandigheid. Het is in de eerste plaats aan de bewoners, hun netwerk en omgeving om te werken aan hun integratie en ontplooiing.”

Advertentie

Ontstaan uit noodzaak
Joost Callens, CEO van bouwbedrijf Durabrik en papa van Toon, lag al een tijd wakker van de vraag wie er voor zijn zoon zou zorgen als hij er niet meer zou zijn. Toon werd geboren met een hersenletsel en zal ondanks zijn bruisende energie nooit volledig zelfstandig kunnen wonen.

De ellenlange wachtlijsten voor een persoonsvolgend budget, waarmee mensen een plek in een aangepaste woonvoorziening kunnen betalen, gaven Toon en zijn familie geen hoopvol vooruitzicht. En zij zijn daarbij niet alleen, meer dan 15.000 mensen met een beperking staan vandaag nog steeds op de wachtlijst. De noodzaak aan een Toontjeshuis is groot.

Op zoek naar huisgenoten
Als alles goed gaat zullen eind 2022 de eerste bewoners hun intrek nemen in het Toontjeshuis. Er zijn nog vrije plaatsen, dus de huidige bewonersgroep is nog op zoek naar extra huisgenoten.

Op dinsdag 31 mei is er een infoavond gepland. Mensen die nog op zoek zijn naar een fijne woonplek voor zichzelf of een familielid, en ook mensen die mee hun schouders onder dit project willen zetten, zijn van harte welkom. Deelnemen aan de infoavond is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven via deze link: https://www.toontjeshuis.be/nieuws/infoavondboom

Advertentie

 

Leave a Reply