Skip to main content

Op vraag van het Reetse woonzorgcentrum De Vaeren leende fietsbelevingsmuseum De Velodroom unieke wielertruien en koersfietsen uit het verleden van de Tour de France uit. Zo kunnen zowel bewoners, bezoekers als passanten genieten van een unieke wielertentoonstelling in de ontmoetingsruimte. En er is nog meer: “De bewoners gaan ook zelf aan de slag op de hometrainer om hun eigen Tour de Vaeren te fietsen. Ze zullen strijden voor de gele, groene en bolletjestrui”, vertelt Velodroom coördinator Patrick Van Dam trots.

Patrick glundert wanneer hij naar de wielertentoonstelling kijkt in het Reetse woonzorgcentrum De Vaeren. “Ik kreeg de vraag van het woon-leefteam van het woonzorgcentrum of we met De Velodroom enkele bijzondere stukken wilden uitlenen voor een maand. Uiteraard ondersteunden we dit fantastische initiatief met plezier.”

Van restaurant tot De Schorre
Dat het woonzorgcentrum voor de collectie keek in de richting van De Velodroom is niet onlogisch. Fietsbelevingsmuseum De Velodroom kent een lange geschiedenis. “Vroeger was er in Terhagen een verzamelaar met een restaurant. Op de eerste etage van dat restaurant kon je zijn collectie van ongeveer een 700-tal wielertruien bewonderen. Toen die man op pensioengerechtigde leeftijd kwam en stopte met zijn zaak was er interesse uit het buitenland om de collectie op te kopen.”

De provincie wou het stukje Vlaams wielererfgoed niet verloren laten gaan en besloot om deze over te nemen en een plekje te geven in de Schorre. Door de jaren heen werd de collectie verder uitgebreid. “Ondertussen zijn er meer dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en nog tal van andere wieleritems. Maar buiten de collectie ontdek je er ook de geschiedenis van de lokale wielerhelden en de Boomse Velodroombouwersfamilie”, doet Patrick uit de doeken.

 

 

 

Advertentie

 

Ontmoetingsruimte met geschiedenis
Wanneer je door de ontmoetingsruimte loopt, zit je onmiddellijk in de juiste sfeer. Elke trui die er hangt, is in functie van de Tour de France. “Van de gele en groene trui tot de bolletjestrui. Er hangt zelfs een combinatietrui”, zegt Patrick enthousiast. “Daarbovenop zijn de truien ook gesigneerd. Je kan er zelfs een gele trui bewonderen die gesigneerd werd door zeventien ex-tourwinnaars.”

Die laatste trui werd in 1980 gewonnen door Rumsts ereburger Ludo Peeters, die tien keer de Tour de France uitreed. “Ludo was aanwezig bij de opening van de tentoonstelling begin juli, wat ons veel plezier deed. We waren aangenaam verrast hoeveel belangstelling dit initiatief al heeft gekregen. Het leefde meer dan we hadden verwacht”, vertelt directrice Kim De Preker van De Vaeren.

Een open huis
De afgelopen weken was er veel animo onder de bewoners. Het woon-leefteam stemde dan ook de meeste activiteiten af op de Tour de France. Iedereen is enorm enthousiast over het initiatief. “We zijn dit ook beginnen organiseren op vraag van de bewoners. Elk jaar vragen wij aan iedereen wat ze wensen. Een van die wensen was om gezamenlijk naar de koers te kijken op onze grote tv, wat we in het verleden enkel deden met de voetbal. Maar er is zoveel meer dan voetbal. Dus staken we de koppen samen om iets rond de koers te doen en de rest is geschiedenis”, legt Kim uit.

“Het is voornamelijk onze uitdaging om af te stappen van het stereotype beeld van een woonzorgcentrum. We zetten in op gezelligheid en beleving. Zo kan je niet alleen komen kijken naar de wielertentoonstelling, maar kan je ook iets komen drinken in de zomerbar in onze tuin”, vertelt Kim enthousiast. “Het is nog steeds een drempel voor mensen om hier binnenstappen zonder ze hier iemand kennen. Maar wij willen vooral duidelijk maken dat iedereen hier welkom is. Wij zijn een open huis”, aldus De Preker.

Nog tot en met zondag 24 juli kan je de wielertentoonstelling komen bewonderen in woonzorgcentrum De Vaeren in Reet. Op maandag 25 juli ronden ze de Tour af en zullen we weten wie van de bewoners voor de eerste keer de beker mee naar huis mag nemen.

 

Advertentie

Leave a Reply