Skip to main content

Het district Wilrijk pakt uit met een gloednieuw wielerspektakel tijdens de 129ste jaarmarkt op maandag 8 augustus. Twaalf topwielrensters nemen er deel aan het Derny Event Wilrijk, de allereerste dernywedstrijd voor profdames in België. De afgelopen decennia ontving de jaarmarkt een dernycriterium waar onder meer Tom Boonen, Philippe Gilbert en Robbie McEwen de revue passeerden. De laatste jaren werd het criterium gekoppeld aan een wedstrijd voor dames. Walter Huybrechts neemt als wedstrijdorganisator voor vzw Koninklijke Wielerclub Feestcomité Wilrijk de fakkel over van Guy Vervoort, die onlangs overleden is.

In 2022 trekt Wilrijk volop de kaart van de dames met het allereerste Derny Event Wilrijk met twaalf toppers uit het dameswielrennen. Absolute headliners zijn Ronde van Vlaanderen-winnares Lotte Kopecky en de Nederlandse rensters Marianne Vos en Chantal Blaak.

Advertentie

 

Supersprint en dernyrace

De rensters krijgen in Wilrijk twee wedstrijden voorgeschoteld waarbij de dernymotoren een belangrijke rol spelen. Eerst nemen ze het tegen elkaar op in een spectaculaire supersprint waarbij de derny pas in de laatste 500 meter aan de kant gaat.

“De winnares krijgt een geldprijs die 1 symbolische euro meer bedraagt dan wat de winnares van Parijs-Roubaix ontvangt”, vertelt Walter Huybrechts. “Zo willen we aangeven dat het prijzengeld in het dameswielrennen best nog wat hoger mag. Daarna nemen de rensters het nog tegen elkaar op in een traditionele dernywedstrijd van 45 kilometer.”

Alle wedstrijden worden afgewerkt op een stratenparcours in het centrum van Wilrijk met aankomst op de Jules Moretuslei.

Wieleramateurs vooraf welkom in het Wilrijks peloton

Vooraleer de profdames hun ding doen, wordt het circuit in Wilrijk nog door tal van andere wielrenners gebruikt op de jaarmarktdag. “Eerst mogen de jongeren van de Koninklijke Edegem Bicycle Club een rondje rijden, gevolgd door G-sporters. Daarna is elke wieleramateur uit Wilrijk, maar ook daarbuiten, welkom om in groep rond te rijden op het afgesloten parcours”, doet Huybrechts uit de doeken. “Samen vormen zij voor de gelegenheid het ‘Wilrijks peloton’, dat aangevoerd zal worden door enkele lokale wielercoryfeeën. Dit kan de ideale starter of afsluiter zijn van een sportieve wielertocht.”

Het allereerste Derny Event Wilrijk vindt plaats op maandag 8 augustus in de namiddag en de vooravond in het centrum van Wilrijk met aankomst op de Jules Moretuslei.

Advertentie

Leave a Reply