Skip to main content

Zo’n tien jaar geleden zette de organisatie van Mano Mundo een punt achter het wereldmuziekfestival . Enkele vrijwilligers richtten daarom Ubuntu Festival op. “We werken met een vijftiental vrijwilligers doorheen het jaar en tijdens het festival zijn we met zo’n 200”, verduidelijkt Peeters. “We zijn naast het festival ook een hechte vriendengroep. Die goeie sfeer is cruciaal voor een goede en duurzame vrijwilligerswerking.”

Duurzaamheid

Om het afval te beperken en gebruik van plastic  te vermijden, werkt het festival met herbruikbare bekers en bordjes . Het waterverbruik wordt ingeperkt dankzij  het gebruik van droogtoiletten en de elektriciteit wordt voor 95% afgenomen van vaste stroom, wat een uitdaging is voor een festival in een park. “Bij  elke beslissing die we nemen, denken we aan ons duurzame karakter. Je verzint het zo gek niet en we proberen het!”

Zowel voor bezoekers als voor andere festivals streeft Ubuntu Festival ernaar om een voorbeeldfunctie te vervullen. “We willen de bezoekers  op een speelse manier kennis laten maken met onze duurzame initiatieven. Zij besteden hier ook veel aandacht aan. Voor organisatoren voorzien we elk jaar een rondleiding achter de schermen. Vorig jaar vielen hun monden open van verbazing omdat ons festival bijna volledig draait op.”

Advertentie

 

Toegankelijkheid

Door stijgende kosten en het wegvallen van subsidies, is besloten om zondag een ticketprijs te vragen. Zaterdag blijft het festival volledig gratis en daar is een reden voor: “Als familiefestival is een van onze doelstellingen om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. We willen echt iedereen erbij!”

Met twee podia vol live muziek en dj’s voor alle leeftijden en van zo veel mogelijk culturele achtergronden, biedt Ubuntu Festival voor ieder  wat wils. Het plein wordt ook omgetoverd tot een animatiemarkt waar jong en oud zich kunnen  uitleven in allerlei activiteiten. “Het brede gamma aan muziekgenres en animatie, in combinatie met  een gezellige wereldmarkt, maakt van het festival een kans om met het hele gezin een weekend te genieten, ontdekken, en ontmoeten.”

Advertentie

Leave a Reply