Skip to main content

Toneelvereniging Harlekijn blaast dit jaar 100 kaarsjes uit en dat jubileum wordt gevierd met verschillende evenementen. Op 20 april werd het gezelschap alvast officieel gehuldigd op het gemeentehuis van Boom. Voorzitter, acteur en regisseur Johan Segers is al lid van de kring sinds de jaren ’80. Hij blikt terug op een mooie periode en kijkt uit naar een lange verderzetting. “Ik ben ervan overtuigd dat onze kring er nog minstens 100 jaar bij doet.”

Tekst: Jolien Van der Linden – Foto’s: Jolien Van der Linden en Yannig Van de Wouwer

“Het was leuk om ontvangen te worden op het gemeentehuis. Dan weet je dat je goed bezig bent”, glundert een trotse Johan. Maar de huldiging op het Boomse gemeentehuis was slechts een begin, voor de acteurs van toneelvereniging Harlekijn staat nog veel op de planning. “Het hele jaar staat in het teken van samenhorigheid. Dat hebben we op 20 april alvast gemerkt. Er staan nog twee jubileumvoorstellingen op het programma en in september gaan we op groepsweekend. We doen veel om vooral elkaar te vieren.”

Hoe het allemaal begon

In 1924 zette de toneelvereniging de eerste stapjes door Bijbelverhalen op de planken te brengen. Jessonda was hun eerste stuk, het verhaal van een jong meisje dat onder de indruk was van Jezus die zijn intrede deed in haar stad. Langzamerhand werden de religieuze teugels losgelaten en hield de vereniging zich steeds meer bezig met operettes met grote actrices in de hoofdrol. Tijdens de oorlogsjaren lag alles stil, om daarna weer op te leven in een nieuw jasje. “Zeker de afgelopen twintig jaar sloegen we een andere weg in”, gaat Johan verder. “We stapten af van het klassieke theater en kozen meer voor wat we zelf wilden doen in plaats van aan ons publiek te denken. Intussen groeiden we uit tot een hedendaags theatergezelschap dat de nadruk legt op spelen. We brengen zo veel mogelijk verschillende stukken en genres, zo is het altijd verrassend voor ons publiek, maar ook voor de acteurs.”

Nog zo’n vernieuwend element: één voorstelling per jaar vindt niét plaats in de vertrouwde schouwburg Feestpaleis CC De Steiger, maar wel op een unieke locatie die bijdraagt aan de sfeer van het stuk. “We merkten dat we niet gebonden waren aan de schouwburg toen we ergens anders moesten spelen tijdens verbouwingen. Dat viel zo goed mee dat we het nu op regelmatige basis blijven doen. Het is een andere manier van werken, leuk voor ons en voor het publiek. Die ruimtes hebben een zodanige impact dat het net die voorstellingen zijn die het langst in het geheugen blijven nazinderen.”

Zo wordt begin juni ook HelloGoodbye, een voorstelling over het voortdurende komen en gaan op een feest, op een unieke locatie gespeeld: de voormalige serres van Bloemen Mampaey in Boom. Johan was al langer verliefd op die locatie. “Het leuke aan die serres is dat we mensen in de verte kunnen laten opkomen en dat het publiek hen ook al kan zien. Dat biedt echt een meerwaarde aan onze voorstelling.”

Nog 100 jaar erbij

Johan maakt zich geen zorgen over het voortbestaan van toneelvereniging Harlekijn. Volgens hem kan ze met gemak nog 100 jaar verder. “Onze kring telt intussen 24 spelende leden, de jongste is net 18 en de oudste bijna 60 jaar. Er komt voldoende jong bloed naar ons, wat het voor mij ook makkelijker maakt om er op een gegeven moment met een gerust hart mee te stoppen. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn verantwoordelijkheden later in goede handen terecht zullen komen. Dat is de kracht van Toneel Harlekijn.”

Tickets voor HelloGoodbye vind je op toneelharlekijn.be.

Advertentie

Leave a Reply