Skip to main content

Wist je dat er vroeger trammen bolden door de Boomse straten? Op 21 mei 1966 reed een tram voor zijn laatste rit over het kruispunt van de Kapelstraat met de Kerkhofstraat. Inmiddels heeft de tram plaatsgemaakt voor De Lijn en ziet het kruispunt er een heel pak eigentijdser uit.

Trams waren vroeger het vervoersmiddel bij uitstek, de A12 was tot 1966 immers een tramlijn, die Antwerpen verbond met Aartselaar, Boom en Rumst. Lijn 50 was een druk gebruikte verbinding voor woon-werkverkeer en verkeer naar school. Ook arbeiders uit Antwerpen, die kwamen werken in de steenovens in Boom en Terhagen, maakten frequent gebruik van de verbinding.

De tramlijn werd vervangen door een buslijn en ook de tramsporen zijn inmiddels uit het straatbeeld verdwenen.

De kasseien, of ‘kinderkopjes’, zijn intussen vervangen door gladde betonwegen. Smijt er wat verkeerslichten, verkeersborden en fietsstroken bij en de pittoreske straat is omgetoverd tot de moderne weg van nu.

Wat niet veranderde in het straatbeeld is bistro – vroeger café – De Ton. De bistro heeft er sinds 1966 een terras en extra voetpadruimte bijgekregen, maar bleef verder mooi op zijn plaats. De beenhouwerij rechts op de foto en de glazenier links hebben wel plaats moeten maken.

Kortom, het pittoreske heeft plaatsgemaakt voor de hedendaagse infrastructuur.

Advertentie

 

Tekst: Silke Haentjens – Foto’s: Patrick Poppe

Leave a Reply