Skip to main content

Afgedankte spullen een tweede leven geven, materiaal en gereedschap ter beschikking stellen van de gemeenschap en de sociale cohesie bevorderen. Zo kan je de werking van Deelatelier Rupelstreek ongeveer beschrijven. Ze groeiden van Repair Cafés tot een vzw en zijn op zoek naar een draagvlak om hun werking uit te breiden.

Tekst: Kobe Nuyens – Foto’s: Bert Mees

Tijdens een infosessie rond duurzaamheid van de gemeente Schelle en Avansa werd het idee van een Deelatelier geboren. Al snel volgden de eerste Repair Cafés waar inwoners van Schelle, Niel en Hemiksem hun afgedankte spullen konden laten herstellen. “Die waren zo’n succes dat we in februari dit jaar een vzw zijn geworden om dit op een structurele manier te organiseren en ook workshops en een open atelier aan te bieden”, vertelt medebestuurder Bert Mees. Hij vormt samen met Bies Hendrickx, Stan Scholiers, Kris Jooris en Mil Van De Weyer de drijvende kracht achter het project.

Duurzaam herstel

Op zo’n Repair Café kunnen mensen langskomen met afgedankte spullen om ze te laten herstellen door de vrijwilligers van het Deelatelier. “We beschikken over een poule van zo’n 25 vrijwilligers die we kunnen contacteren om tijdens die Repair Cafés aan de slag te gaan met koffiezetapparaten, fietsen, stofzuigers, kleding, botte messen en meer. Dat is een heel leuk sociaal gebeuren waarbij we binnen een beperkte tijdspanne zoveel mogelijk dingen proberen te herstellen. Tussendoor houden we een barretje open waar je gezellig iets kan drinken terwijl je wacht.”

En dat lukt aardig, zo’n 65% van de aangeleverde spullen kan ter plaatse hersteld worden. “Een vrije bijdrage geven mag altijd, maar we doen dit volledig gratis. Tenzij we onderdelen moeten aankopen of een machine gebruiken waar hoge slijtagekost op zit. De bedoeling is wel dat je de herstelde spullen meteen weer meeneemt en geen onherstelbare spullen achterlaat.” Zo wil de vzw verspilling van materiaal en spullen tegengaan. “Want in onze huidige wegwerpmaatschappij worden dingen veel te snel bestempeld als ‘afgedankt’, met nefaste gevolgen voor onze planeet.”

Advertentie

De volgende stap

Nu de vzw is opgericht kijkt Deelatelier Rupelstreek naar nieuwe mogelijkheden. “De Repair Cafés blijven we uiteraard doen, maar we willen op consistente basis ook workshops aanbieden waar je zelf dingen leert herstellen of maken. En tweemaal per maand willen we een atelier openstellen waar allerlei materiaal en gereedschap ligt om mee aan de slag te gaan. Zo vermijden we dat iedereen bijvoorbeeld een eigen boormachine of messenslijper koopt, om maar 1x per jaar te gebruiken.”

In de toekomst willen ze ook meer samenwerken met andere (lokale) verenigingen en organisaties. De huidige lokalen, in de oude kleuterschool in de Rooseveltstraat in Niel, verkregen ze bijvoorbeeld via Pegode, waar ze ook mee samenwerkten om kaasplanken te maken van de platanen die moesten verdwijnen in de Matenstraat in Niel. “Op zo’n soort hergebruik, herbestemmingen of upcycling van goederen willen we in de toekomst nog meer inzetten. Dat kan mogelijks in samenwerking met de recyclageparken van IGEAN.”

Uitbreiden naar de ruimere regio van Schelle, Niel en Hemiksem zit er momenteel niet in. “Daar hebben we nu gewoonweg de capaciteit niet voor. We willen vermijden dat er ellenlange rijen staan en we mensen teleurgesteld terug naar huis moeten sturen.”

Warme oproep

Om hun werking te versterken is de vzw nog op zoek naar verschillende vrijwilligers. Handige harry’s die zich willen inzetten tijdens de Repair Cafés of het toekomstige open atelier mee willen openstellen, mogen zich gerust aanmelden. Specifiek zoeken ze nog mensen met verstand van hi-fi, computers, fietsen en kledij. Maar ook iemand die zich met de communicatie wil bezighouden, zodat alles vlot verloopt en aangekondigd kan worden, is nog nodig.

“Het is een sociaal gebeuren en enkel met gepassioneerde vrijwilligers kunnen we onze doelstellingen behalen. Een warme oproep dus naar iedereen die zich geroepen voelt om te komen helpen en naar andere organisaties om samen te werken of afgedankte gereedschappen, spullen of materiaal te doneren. Onze huidige uitvalsbasis krijgt in de toekomst ook een nieuwe bestemming waardoor we moeten verhuizen. Wie dus een idee heeft voor een nieuwe locatie voor het Deelatelier mag ons ook contacteren”, sluit Bert af.

Het volgende Repair Café vindt plaats op 23 november van 10u tot 15u in de lokalen van de oude kleuterschool, Franklin Rooseveltstraat 26, 2845 Niel.

Op diezelfde locatie organiseren ze op 11 december een Workshop Kerstversiering en Kerstkaarten maken. En op 15 december staat ook een aperitiefconcert gepland met daaropvolgend een opendeurdag!

Op de Instagrampagina van Deelatelier Rupelstreek kan je de aankomende Repair Cafés en andere activiteiten volgen. Contact opnemen kan via deelatelierrupelstreek@gmail.com of 0473 88 70 42.

Advertentie

Leave a Reply