Skip to main content

In Ruisbroek wonen Bomenaar Kristof Verelst en Ellen Cras samen met hun zoon Viggo. Ze reisden samen al heel wat landen af over alle continenten heen. Die avonturen worden bijgehouden via een online blog, geschreven vanuit het perspectief van de jongste telg uit het gezin. Zo proberen Kristof en Ellen hun ervaringen te delen, mensen inspiratie te geven voor hun volgende reis en vooral stereotypen te doorbreken.

Ellen zit al meer dan 20 jaar in de toeristische sector, ze werkte als hostess in het buitenland en begeleidt mensen nu naar hun volgende avontuurlijke vakantie als onafhankelijke reisagente. Kristof is archeoloog van opleiding, heeft er al vele buitenlandse expedities opzitten, waaronder in Syrië, en stond aan de wieg van een archeologische firma in Mechelen. “Reizen en ontdekken is dus altijd een raakvlak geweest tussen ons”, zegt Kristof. “Het is een mooie combinatie van oude stenen en avontuur”, vult Ellen grappend aan.

Viggo’s ervaringen delen

De vele en verre reizen vinden hun oorsprong in Ellens werk. “Door er constant mee bezig te zijn, valt het op wanneer bepaalde vluchten heel goedkoop geprijsd staan”, geeft Ellen aan. “Elk jaar proberen we al onze verlofdagen op te vullen met reizen. Het is ondertussen een beetje een verslaving.”

Het idee om hun ervaringen bij te houden en te delen met de buitenwereld is, zoals veel ideeën, ontstaan tijdens corona. Zeker de toeristische sector lag een hele poos stil, dus er was voldoende tijd om te doden. “Viggo was toen vijf jaar en we hadden al bijna alle continenten gezien. Dat wilden we graag bijhouden en in plaats van een reisboek leek een online blog vanuit Viggo’s perspectief ons leuker. We halen daarvoor onze beste kinderblik boven en baseren het uiteraard op zijn reacties. Zo kan het ook een inspiratiebron zijn voor gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar ongewone, kindvriendelijke bestemmingen.”

Advertentie

 

De wereld ontdekken

Het trio reisde al de hele wereld rond, van Canada tot Japan, en van Zuid-Afrika tot Albanië. “In Namibië en Alaska vonden we de mooiste landschappen en vergezichten”, vertelt Kristof. “De cultuur in Nepal en de manier waarop ze er met Viggo omgingen waren ook heel speciaal. Hij werd er gezien als een kleine Boeddha.” Ze bezochten er ook een tempel waar ze live een crematie konden aanschouwen. “Dat was één van de meest obscene dingen die ik ooit heb gezien. Een dode die in brand werd gestoken via een wiek in zijn mond. En dan die geur die erbij gepaard ging.”

Ook de ontmoeting met een Bosjesman in Zuid-Afrika blijft Kristof bij. “Ellen had dat via haar contacten in elkaar gestoken en het was beklijvend om die wisselwerking te zien tussen een kleine, Westerse jongen en een echte Bosjesman. Die man zei toen dat Viggo verbonden was met de natuur en nog veel ging zien in zijn leven.”

En dat blijkt te kloppen. “Viggo observeert inderdaad graag en eens hij loskomt, trekt hij vlot zijn plan”, vult Ellen aan. “Op reis zien we hem vaak echt openbloeien. Ook tijdens die ontmoeting in Zuid-Afrika bijvoorbeeld: eerst was het allemaal wat overweldigend, maar na een tijdje gingen ze samen op zoek naar sporen en geuren van dieren tijdens de jacht. Hij is ook altijd zeer betrokken tijdens het reizen en weet perfect hoever we nog moeten rijden of welke kant we op moeten.”

Stigma’s doorbreken

Met hun blog willen Kristof en Ellen niet alleen herinneringen voor zichzelf bewaren, maar ook hun ervaringen delen met anderen en zo enkele vooroordelen de wereld uit helpen. “Eerst en vooral dat reizen niet altijd duur hoeft te zijn”, geeft Ellen aan. “Er zijn heel veel plekken waar een soort stigma rond hangt, of die 25 kilometer verder liggen dan een toeristische trekpleister en veel mooier en betaalbaarder zijn.”

“In het voorjaar van 2023 gingen we bijvoorbeeld naar Albanië en ze verklaarde ons er zot voor”, gaat Kristof verder. “Maar ik voelde me er bij wijze van spreken veiliger dan hier op straat rond middernacht. We willen mensen graag een ander perspectief bieden op het negatieve beeld dat ze hebben van bepaalde plekken, landen of culturen. Vaak komt dat door hoe deze in de media gerepresenteerd worden. Maar als je er zelf staat, ervaar je dat helemaal anders. En dat geven we via onze reizen ook graag mee aan Viggo.”

De blog van Viggo volgen kan via de website www.viggosworld.be.

Advertentie

Leave a Reply