Skip to main content

Kris Ceustermans en Anke Gooijer verloren enkele jaren geleden hun toen 12-jarige zoon Cis aan de gevolgen van een hersentumor. Met ‘Cis4ever’ zijn hun vrienden en familie er ondertussen in geslaagd om met de laatste 100 kilometer van ‘Kom op tegen Kanker’, maar liefst 10 loopploegen aan de start te brengen, of de grootste ploeg in Vlaanderen. Met de 1.000 kilometer fietsen voor dit zelfde goede doel, brengen ze op 26 mei in De Schorre in Boom, dat als middaggastdorp dienst doet, ook al 5 fietsende ploegen aan de start. Globaal zamelden ze na enkele jaren al voor meer dan 200.000 euro in.  

Naast het immense verdriet bij het verlies van hun vrolijke levensgenieter Cis, voelden ze zich enorm gesteund door vrienden en familie. “Alles is organisch gegroeid. Eigenlijk hebben wij zelf nooit het idee gehad om deze sportactiviteiten mee te doen, noch met zoveel ploegen. Het is natuurlijk immens fijn om te zien dat onze Cis niet wordt vergeten, meer nog, hij is op deze manier bij tal van evenementen gewoon er bij”, leggen de ouders Kris en Anke uit.

Zelf Make a Wish samengesteld

Cis was een voetballertje bij Bonheiden en supporter van KV Mechelen. Toen in oktober 2017 het vreselijke verdict viel dat Cis het niet zou halen, zorgden vrienden, familie en de ouders voor tal van activiteiten voor Cis. “We hadden zelf een beetje een ‘Make a Wish’ samengesteld met dingen waarvan we wisten dat hij dit heel graag wou doen. Zo zorgde KV Mechelen ervoor dat hij de aftrap mocht geven van een van hun wedstrijden. Ook op zijn wat uitgesteld laatste verjaardagsfeestje daagden niet alleen klasgenootjes op, maar ook enkele spelers van KV. Hij kreeg een ‘meet en greet’ met enkele Rode Duivels, waaronder Dries Mertens en we verwezenlijkten naast een weekend met de hele familie ook een helikoptervlucht boven Boom. Het verzette zijn zinnen en hij kon daar intens van genieten. Haast nooit hebben we hem weten klagen. Hij was bijna nooit kwaad of opstandig, beet door en was moedig tot zijn laatste uren. We hebben hem op het laatste naar huis gehaald, zodat hij in de huiselijke sfeer en tussen al wie hem lief was, zijn laatste momenten heeft doorgebracht”, leggen de moedige ouders Kris en Anke uit.

Cis4ever

Op de dag van zijn afscheidsviering, was er al eerder een  game-wedstrijd met al zijn klasgenoten, op groot scherm en door ‘Make a Wish’ gepland. “Dat heeft hij niet meer meegemaakt. Het was mooi om te zien dat ook zijn vrienden hem dikwijls kwamen opzoeken. Ze kwamen onder meer om te gamen, want daar was Cis bijzonder goed in”, zegt papa Kris. Cis was ook zijn laatste levensmaanden zich bewust van het belang om KOTK te steunen. Zo vroeg hij zijn ‘geschenken’ voor Sinterklaas en Kerst over te maken aan KOTK. Hij wilde dat het geld zou gegeven worden ‘aan een organisatie die kanker de wereld uit helpt’.

Het was met die aftrap die hij bij KV mocht geven dat voor het eerst een spandoek in de tribunes opdook om Cis te steunen. De eerste match na zijn overlijden waren er verschillende banners en spandoeken ter ere van cis in de tribunes te zien. Eentje ervan was ‘Cis4ever’. “Die slogan is nadien overgenomen omdat hij allesomvattend was voor de dingen die met Cis verbonden werden. Meer nog, nog elke thuiswedstrijd en ook op verplaatsing zijn deze vlaggen en banner nog te zien. Zo is onze Cis op elke match nog aanwezig. Inmiddels hebben ook meer dan 20 mensen een abonnement op KV Mechelen onder de naam Cis4ever”, zegt mama Anke.

Letterlijk in beweging

Het einde van zijn nog jonge leven zette ook heel wat dingen figuurlijk, maar ook letterlijk in gang. “Ik reed al wel met de fiets maar ben nog meer beginnen fietsen om aan de KOTK-activiteiten deel te nemen”, zegt Kris. Anke beaamt. “Ik was niet het meest sportieve type. Mijn zus heeft me in die donkere dagen regelmatig opgehaald om mee te gaan lopen. Zo ben ik eraan begonnen en is via het sporten, lopen en fietsen ook die verbondenheid voor velen met onze Cis nog intenser geworden. Zelfs dochter Mina (bijna 15) heeft beloofd dat ze volgend jaar gaat deelnemen. Je mag immers pas van je zestiende meedoen”, legt ze uit.

Ook de deelname aan deze sportieve exploten van KOTK om geld in het laatje te brengen, zijn langzaamaan gegroeid. Zo werd in 2018 een eerste keer met twee fietsploegen deelgenomen. Het jaar nadien deden twee ploegen mee om de 100 kilometer te lopen. Ondanks corona is het enthousiasme om erbij te zijn verder gegroeid.

“Ondertussen zijn we zover dat we met het lopen van de 100 kilometer voor KOTK in Genk, recent in maart, maar liefst 10 ploegen van 4 personen of 40 lopers op de been brachten. Elke ploeg zamelde 2.500 euro in. Deze maand nemen er vijf fietsploegen van 8 deelnemers deel aan de 1.000 kilometer of 5.500 euro per team. Dat gaat dit jaar alleen al om meer dan 50.000 euro en in totaal hebben we al voor meer dan 200.000 euro gezorgd. De grootte van de ploegen en de grootte van deze sommen, zijn geen doel op zich. Voor ons is het belangrijkste dat Cis niet vergeten wordt.”

Advertentie

 

Méér dan Cis alleen

Ondertussen is die slogan ‘Cis4ever’ een vlag die al een veel bredere lading dekt. Of het nu om de deelnemers aan de 100 kilometer lopen of de 1.000 kilometer fietsen voor KOTK gaat, alle deelnemers hebben gemeen dat ze wel iemand van kortbij of veraf kennen die de strijd met kanker voert… of spijtig genoeg de strijd verloren is. Mama Anke getuigt: “Zo is zoon Magnus van een collega-vriendin, die in september nog meeliep voor Cis, aan hetzelfde als onze Cis eind vorig jaar overleden. Onze deelname aan de volgende editie van de 100 km run in maart, met maar liefst tien ploegen, hebben we aan Magnus opgedragen. Het is zo veel meer geworden dan alleen voor Cis”, besluit ze.

Facebook cis4ever.

Instagram cis.4.ever

Boom Middagstad voor KOTK

Met Hemelvaartweekend, op donderdag 26 mei is Boom eindelijk middagstad voor KOTK. Eindelijk, want na twee uitgestelde edities door corona, mag het nu doorgaan en is De Schorre de plaats van samenkomst. Je kan er de duizenden fietsers aanmoedigen. Alle deelnemers komen toe via de ingang ‘Dirkeputstraat’.

De supporters jong en oud worden getrakteerd op eet- en drankgelegenheden en tal van activiteiten. De start om 10.45u is voor de new-folk-rock band Stereomoon. Vanaf 11.30u start de animatie in en rond de warmste erehaag. Er zijn optredens van de Fanfare De Sintjansvrienden van Boom, de Cheerleaders van Dansstudio Flash, het Spotz-On Showkoor, de Flandrien fietsers en omstreeks 13.50 u is er het vertrek van de pelotons onder muzikale begeleiding van DJ Mario. Om 15u wordt afgesloten met een zangoptreden van ambiancemaker en schlagerkoning Steve Tielens. In het kinderdorp kunnen de kids terecht voor gekke fietsen, grime, glittertattoos en een draaimolen. Studio 100 stuurt voor de allerkleinste supporters Maya en Willie de Bij op pad.

De gemeente wil samen met de Bomenaars en alle supporters de (langste) warmste erehaag maken voor het fietsende volkje. Zo wordt de warmste Boomse vereniging, buurt, verenigde handelaars, school… die mee voor de nodige animo zorgt, beloond met een friet-of ijskraam. Je kan je registreren voor deze warmste erehaag op beleefboom@boom.be

Advertentie

Leave a Reply