Skip to main content

De Boomse voetbalploeg Vitesse is een eeuw jong en dat wordt uitgebreid gevierd. Zowat 200 feestneuzen vierden dit 100 jarig jubileum. Een receptie, diner, liveband, vele huldigingen en een…. verrassingsact was hun deel. Sportief heeft Vitesse vandaag zowat 60 actieve leden die trainen op donderdag en spelen op zondag.

Hoe kan het ook anders dan in een Booms café, meer bepaald bij Roos Pottefeir, is Vitesse officieel op 15 januari 1922 opgericht. “De stichters Peke De Mondt, René Vermeiren en Fons Teugels sloten Vitesse aan bij de arbeidssportbond in 1922”, legt voorzitter Tijl Torfs uit.

Vitesse is al die jaren vooral een vriendenclub gebleven waar iedereen zich thuis voelt die wat voetbalachtergrond heeft. “Bijna alle spelers komen uit de Rupelstreek en hebben allen een jeugdopleiding genoten, oa. bij Rupel Boom. Op Vitesse kiezen de spelers, zowel veteranen als de eerste ploeg, voor de combinatie van voetbal spelen, spelen om te winnen… maar vooral om veel plezier te maken. Dit is echt ons handelsmerk”, luidt het unaniem.

Sportieve successen

Een eerste keer dat gefeest mocht worden was meteen twee keer een dubbeslag. Zo werd in de seizoenen ‘27-‘28 en ‘28-‘29, twee jaar na elkaar zowel de nationale titel bemachtigd als de beker. Tijdens WOII lagen de activiteiten stil en de heropstart na de oorlog verliep met horten en stoten, maar in 1951 en 1972 speelde de eerste ploeg telkens kampioen. In de seizoenen 1989-1990 en 1999-2000 speelde het tweede  elftal kampioen. In 2011 wonnen ze met het 1ste elftal de eindronde en promoveerden naar 2de klasse. Om de eeuweling extra in de verf te zetten slaagden de spelers van zowel de veteranen als de eerste ploeg er in om afgelopen seizoen kampioen te worden.

Verhuis en fusie

Sinds 1960 speelt Vitesse in het parkstadion, maar toen de koninklijke K. Boom FC haar terrein in de Velodroomstraat moest verlaten, moest Vitesse haar terrein afstaan en werd de thuisbasis het B-terrein, een voor hen prachtlocatie, eveneens in het Boomse park, maar aan de zijde Beukenlaan.

Hoogtepunt voor Vitesse is de periode ‘70-‘80 toen ze naast heel wat jeugdploegen ook 4 seniorenelftallen telden. In 2001 fusioneerde het arbeidersverbond met het katholiek voetbalverbond, de KVV. Voor enkel jaren werd dit verbond een deel van Voetbal Vlaanderen.

Verjonging

Door recent een reeks hoger te gaan spelen is de verjonging van het elftal, reeds ingezet in 2012, nog meer een noodzaak. “Een verjonging van het Vitesse-bestuur is de volgende stap(noodzakelijk). De structuur van de club wordt volledig gedragen door vrijwilligers, bestaande uit bestuur en clubmensen dit met de steun van meerdere lokale sponsors. We hebben hier in Boom park onze eigen kantine en op verplaatsing hebben we voor iedere ploeg een lokaal(sponsor), café ’t Sloeberke in Boom en Ace café in Reet. Mijn wens is dat dit levenswerk van vele clubmensen nog voor vele jaren verder gezet wordt”, besluit Tijl Torfs.

Advertentie

 

Leave a Reply