Na 16 jaar voorzitterschap geeft René Beyst de fakkel over aan Gerda Damen. Beiden dragen ze een hart voor geschiedenis en Aartselaar. Wat ooit begon als een heemstudie van een Aartselaarse leerkracht-in-spe kende een mooi vervolg in de Heemkundige Kring. Zaterdag 9/11 organiseert deze kring trouwens een ruildag om de prentenboeken in opdracht van Delhaize Aartselaar te kunnen vervolledigen.
Tekst: Kobe Nuyens – Foto’s: Heemkundige kring Aartselaar
De Heemkundige Kring van Aartselaar ontstond in 1980, als gevolg van een geschiedkundige uitgave van schoolmeester Flor Marivoet. “Vroeger was zo’n boekje maken over je gemeente een verplichting voor elke student-leerkracht”, weet René. “Toen eind jaren 70 een Vlaamse Club hier vond dat hij ondersteund moest worden, werd het boekje uitgebracht, met als indirect gevolg de oprichting van een lokale Heemkundige Kring.” Flor stierf helaas amper 3 jaar na de oprichting.
Nostalgie moet blijven
René was er als stichtend lid al bij in 1980. Eerst met een beperkte inzet, maar al snel groeide zijn aandeel in de werking van de vereniging. En wanneer Roger Verslype in 2007 stopte als voorzitter, nam René het stuur over. “Het blijft jammer dat Flor zo vroeg is gestorven, want hij kende Aartselaar het beste. Ik woon hier wel sinds 1948 maar ben eigenlijk voorzitter geworden omdat er wegens diverse verkavelingen na 1958, vele immigranten zonder dorpsgeschiedenis onze gemeente gingen bevolken.”
Als voorzitter doe je je best om de boel te doen draaien, een lokaal te verzekeren en de geschiedenis van de gemeente in leven te houden, beschrijft René het. Dat laatste ligt hem nauw aan het hart. “Er is een zekere nostalgie verdwenen, samen met het romantische en pathetische. Als kind herinner ik me bv. nog de spookverhalen van Koren-Magriet dat kinderen afschrikte om niet in rijzend koren te lopen.”
Het doel van de Heemkundige Kring is alles betreffende lokale geschiedenis te verzamelen en te bewaren. Zodat de volgende generaties zullen onthouden hoe de gemeente tot stand is gekomen. “Naast verhalen gaat dat over rouwprentjes, oud alaam van de boeren, een Leuvense stoof tot zelfs een spaarkas uit een café. Dat was om geld in te sparen en te vermijden dat de mannen hun geld op één weekend opdronken in het café. Maar uiteindelijk wanneer het gespaarde geld geteld werd, ging dat gepaard met een groot feest waarop het evengoed werd opgedronken”, lacht René.
Nieuwe dynamiek
Daarvoor geeft René het woord graag door aan Gerda met de woorden: “Je mag gerust zijn dat het voorzitterschap in goede handen is bij haar. Ze is kordaat, snel en weet van aanpakken”. Dat kan ook bijna niet anders, want Gerda heeft als motto: je moet niet uitstellen wat je vandaag kan doen, want anders vergeet je het misschien.
Via het maken van een eigen stamboom tuimelde Gerda in een interesse voor bredere geschiedenis en erfgoed. Ze hielp eerder al bij het digitaliseren van het archief van Mortsel en volgde een cursus archiveren bij Streekvereniging Zuidrand om daar efficiënter in te worden. “Via die weg ben ik dan in Aartselaar, waar ik woon, terechtgekomen om hetzelfde soort werk te doen”, vertelt ze. “Dat begon met wekelijks twee uurtjes foto’s in een databank beschrijven, nadien volgde dia’s inscannen, rouwprentjes klasseren… en zo werd ik als vanzelf meer en meer betrokken.”
In opdracht van Delhaize Aartselaar maakte de Heemkundige Kring recent een mooi stickerboek met liefst 175 foto’s. Aankomende zaterdag kan je op de ruildag in hun lokaal op de Carillolei 3 terecht om je ontbrekende prenten te bemachtigen.
Gerda wil de komende jaren focussen op inventarisering en digitalisering omdat er onzekerheid is over het behoud van hun huidige lokaal in de Carillolei 3. “Dat is heel veel werk dat allemaal door vrijwilligers gebeurt. Het geeft wel voldoening als je reacties krijgt als ‘Op die foto staat mijn grootmoeder, hoe leuk’, of wanneer een aangeduide persoon niet de juiste naam blijkt te dragen. Dat is een teken dat mensen geïnteresseerd zijn en actief meedenken; dat is fijn”, sluit Gerda af.
Samen met de andere bestuursleden hoopt ze de Aartselaarse Heemkundige Kring een fijne, bloeiende, actieve toekomst te kunnen aanreiken.