Skip to main content

Wat in 2015 begon als een samenkomst van vrienden uit de jeugdbeweging, is ondertussen uitgegroeid tot een vzw die zich elk jaar opnieuw inzet voor een specifiek thema gaande van thuisloosheid tot fair fashion. Conscious Crew wil zo bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving door in te zetten op informeren, sensibiliseren en sociale actie. Sara Nieva, wonende te Hove, en Nielenaar Steven Verlinden vertellen over de evolutie van Conscious Crew en welke bijdrage ze probeert te leveren aan de maatschappij.

In de beginperiode was Conscious Crew een vriendengroep die elke maand iets wou bijdragen aan duurzaamheid. “Een beetje met dezelfde insteek als Aansteker: iets positiefs tegenover het negatieve zetten”, lacht Steven. Dat ging van samen veganistisch koken tot het bekijken van documentaires. “Eerst dus enkel voor onszelf, maar later wilden we ook mensen buiten onze groep bereiken”, vult Sara aan.

Bal aan het rollen

Met het idee om meer mensen te bereiken, is de bal beginnen rollen en begon de vriendengroep zich meer en meer te organiseren. “We zijn allemaal ondernemende types en merkten dat er veel interesse en vraag was naar wat we doen”, weet Sara. “Zo dachten we eraan om telkens een stap verder te gaan.”

Nu werkt Conscious Crew elk jaar rond een ander thema dat op basis van input tijdens een algemene vergadering besloten wordt. “Vaak komt er iemand met een idee waar we met z’n allen opspringen en het samen volledig uitwerken”, vertelt Steven. “We starten dan met een Conscious Café in onze uitvalsbasis De Nieuwe Vrede. Dat is een soort docu-avond met gastsprekers over het gekozen thema.” Zo brengen ze iedereen op de hoogte van de huidige problematiek. “Later volgen er gespreks- en discussieavonden, zodat ons plan vorm krijgt.”

“Het eerste thema waarrond we gewerkt hebben, was ‘Plastic soup’, over de impact van (micro)plastic op mens, dier en planeet. Dat was een schot in de roos! We hadden een filmpje gemaakt om statiegeld op plastic in de kijker te zetten. Het gevolg was de start van een discussie die twee jaar later zelfs in het parlement is voorgelegd.”

Aanwezige gastspreker was toen Dirk Pauwels, die bezig was met onderzoek naar hoeveel plastic er via de Schelde in de zee terechtkomt. Dat was destijds een echte primeur. “Wij hadden hem zelf uitgenodigd en voor Dirk was dat de eerste keer dat hij zijn verhaal kon doen voor zoveel mensen”, vertelt Sara trots. “Zowel voor hem als voor ons was die avond een echte gangmaker.”

Initiatieven met hopen

Ondertussen heeft Conscious Crew al verschillende onderwerpen aangekaart waaronder dak- en thuisloosheid, vluchtelingenopvang en fair fashion. En rond elk onderwerp wordt een toepasselijke actie opgezet. “Vorige week hebben we weer een klerenruil georganiseerd, die zijn altijd succesvol”, geeft Steven aan. “Jaarlijks organiseren we ook een ‘Refugee Walk’, een sponsortocht ten voordele van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.”

Advertentie

 

Naast het zelf organiseren van activiteiten, wil Conscious Crew ook andere organisaties ondersteunen en bekend maken. Die zijn misschien al langer bezig rond een bepaalde problematiek en hebben daardoor meer expertise. “Wij beschikken dan weer over een heel goed netwerk waarmee zij aan de slag kunnen”, aldus Sara.

“Een voorbeeld hiervan is onze steun aan het Burgerplatform. Zij verzorgen de opvang van mensen zonder asiel, thuis bij gewone burgers. Naast opvang kan je je ook aanmelden als chauffeur om hen te vervoeren naar waar het nodig is.” Iets wat verschillende leden van Conscious Crew al hebben gedaan.

Meer actueel zet Conscious Crew zich nu in voor het uitrollen van het Enchanté-project. “Enchanté is een vzw uit Gent die als enige het concept van ‘Hartelijke Plekken’ hanteert. Een plek waar je naartoe kan komen zonder iets te moeten consumeren. Je kan je er dus opwarmen, het sanitair gebruiken en water van de kraan vragen. Daarnaast hangt er ook een bord omhoog waarop klanten een bon voor een gratis consumptie kunnen kopen en ophangen. Iemand anders die dat niet kan betalen, kan die bon later gebruiken.”

Mede dankzij Conscious Crew kent Antwerpen ondertussen al 16 Hartelijke Plekken. En dat getal willen ze nog groter zien worden. “We stellen zelf de vraag aan een horecazaak of die geïnteresseerd is en komen dan het concept uitleggen.”

“Jaarlijks verschijnt er een nieuwe kaart met daarop alle plekken”, geeft Sara mee. “Die vind je op plekken zoals het OCMW. In Gent is het zelfs al zo uitgebreid dat ook kappers, tandartsen en cultuurhuizen zich hebben aangesloten bij het project.”

De les spellen

Belangrijk voor Conscious Crew is wel dat ze niet als belerend, dwingend of neerkijkend willen overkomen. “We willen tonen dat je, op enkele kleine aanpassingen of inspanningen na, je levensstijl kan behouden en toch een grote impact kan hebben. Soms moet je dat gewoon ergens tegenkomen waardoor je dat beseft, zonder dat het betweterig moet overkomen.”

Conscious Crew wil ook niet elk jaar dezelfde groep mensen om financiële steun vragen. “Daarom proberen we er ook bij alles op te letten dat het niet zomaar gaat om doneren, maar dat je er ook iets voor terugkrijgt”, verduidelijkt Steven. “Tegen het einde van de zomer organiseren we zo bijvoorbeeld een Conscious Cuisine waar we vegetarische en veganistische maaltijden aanbieden zodat je iets lekker terugkrijgt voor je steun”, sluit Sara af.

Die Conscious Cuisine staat dit jaar trouwens al gepland op 21 september (onder voorbehoud, locatie nog niet vast). Ook de Refugee Walk heeft al een datum toegekend, die start op 8 oktober in de zomerfabriek.

Geïnteresseerden kunnen voor inschrijvingen en meer info terecht op de website van Conscious Crew www.consciouscrew.be, of op info@consciouscrew.be. Hou daarnaast zeker hun Instagrampagina ‘vzwconsciouscrew’ in de gaten voor allerlei updates en leuk beeldmateriaal.

Advertentie

Leave a Reply