Skip to main content

Honden zijn niet alleen trouwe huisdieren, ze helpen onze orde- en hulpdiensten ook in bepaalde noodsituaties. Bij de politie gaat het om gevechtshonden terwijl de brandweer en Civiele Bescherming van getrainde reddingshonden gebruik maken. Het baasje en de hond vormen samen een hecht team.

Stef Bonne (53) is brandweerman in de zone Rivierenland en Mechelen. Jaren geleden zag hij een baasje met zijn reddingshond aan het werk. Het sprak hem meteen aan, ook omdat de nood aan reddingshonden op bepaalde momenten groot is en België slechts 19 reddingshonden telt waarvan toch maar acht in Vlaanderen. Enkele ervan wonen bij hun baasje in onze regio.

Binnen- en buitenland

“In principe kan je zowat elke hond voor die taak trachten op te leren maar Mechelse schepers en bordercollies blijken toch de beste te zijn”, zegt Stef uit Rumst. “Ik kwam dertien jaar geleden in het bezit van een bordercollie die na een intensieve training uiteindelijk als een van de beste reddingshonden van Europa uitgroeide. Jynca verrichte mooi werk in binnen- en buitenland want we werkten ook  samen voor het B-FASTteam.”

In België werd ze geregeld ingezet bij noodsituaties. In onze provincie was dat onder meer het geval bij de instorting van een gebouw in Wilrijk en van een schoolgebouw in Antwerpen Zuid. Ook toen die stelling naast het station Antwerpen Centraal het begaf, ging ze samen met mij op zoek naar mogelijke slachtoffers. En het bekendste is misschien wel de zoektocht naar Jürgen Conings.

Maar na tien jaar dienst en opstekende artrose maakte dat Jynca op pensioen moest. Stef was er het hart van in. Het was hopen dat haar opvolger, reu Wilco, het ook tot reddingshond zou schoppen.

“Hopelijk moet Wilco nooit zijn kunnen bewijzen”

“Na twee jaar van intensieve training behaalde ook deze viervoeter tijdens een ultieme proef in Frankrijk het beoogde diploma”, gaat Stef verder. “Ik heb de indruk dat hij nog beter en vooral sneller werkt. Maar eigenlijk moet je hopen dat hij nooit zijn kunnen in de praktijk zal moeten tonen want dat betekent dat er ergens een ramp is gebeurd.”

Rescue Dog Belgium

Het aantal reddingshonden in ons land mag dan vrij beperkt zijn, in onze provincie tellen we er toch nog enkele. Eentje, ook een bordercollie, huist bij zijn baasje in Hove en een derde uit Brecht is klaar om als reddingshond ingezet te worden. Ze horen beiden bij de organisatie Rescue Dog Belgium. Officieel staat dat voor de kynologenhulpverleningsteams van de brandweer en de Civiele Bescherming  dat valt onder FOD Binnenlandse Zaken.

Advertentie

 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leave a Reply