Skip to main content

De Wilrijkse kunstenares Els Matthys brengt met ‘Achter de maskers … ‘ een ode aan de Belgische Schilder James Ensor. Net als de Oostendse kunstschilder houdt Els van expressionisme en het figuratieve.

De maskers zijn dan ook prominent aanwezig. Er staan om en bij de 75 figuren op die een stoet lijken te vormen, met op de achtergrond de zee, die Ensor zou nauw aan het hart lag. Het kunstwerk (150 x 100 cm) heeft wat van de zoekplaatjes van ‘Waar is Wally’.  De aandachtige kijker ontdekt verschillende hints naar het 75ste jubileum en naar Ensor zelf. Naast skeletten en doodskoppen zie je ook een dame met een blokfluit. Muziek was immers heel belangrijk voor James Ensor. Literatuur was dat ook, daarom schreef Els een gedicht bij haar schilderij. Het doek is intussen ingestuurd voor een wedstrijd Museumpas en VRT in KBR (de Koninklijke Bibliotheek).

De laureaten mogen hun kunstwerk daar tentoonstellen. Wie geeft de Wilrijkse kunstenares een duwtje in de rug? Dat kan via https://www.nationaleexpo.be/project/42733.

Advertentie

 

Leave a Reply