Skip to main content

In december speelt het theatergezelschap ZoMaar, in CC ’t Aambeeld van Aartselaar, “Onze pa heeft een ander”. Hun 13de productie lokt vast weer vier volle zalen. Maar ZoMaar is veel meer dan een toneelvereniging. Hun verhaal draait rond welzijn en weldoen.

Gewoon zomaar aan de toog

ZoMaar werd geboren tijdens een avondlijke babbel aan de toog. Ludo Segers, bezieler en voorzitter van ZoMaar, doet het verhaal: “Alles begon in het Parochiaal Centrum ’t Wolffaertshof, bijna 50 jaar geleden. Zoals wel eens meer gebeurde, waren Jos Vissers, Albert Bogaerts en ik er aan de praat. Jos droomde ervan om eens een gratis mosselsouper te geven voor mensen van Aartselaar.”

Albert en Ludo vonden het een wat gek idee. Wie zou daar zoal op afkomen? Maar Jan Hayen, toen cafébaas van het PC, had het gesprek opgevangen. “Waarom zou je de mensen van Ziekenzorg niet eens verwennen met een maaltijd, zomaar, gratis en voor niets?”, had hij geopperd. ZoMaar was ineens een feit. Ze zochten meteen, in heel Aartselaar, de nodige sponsors bijeen die, voor een lekkere kouden schotel, groentjes, eieren, vlees en zo meer konden leveren voor een prijsje of gratis. Bij andere plaatselijke neringdoeners creëerden ze  goodwill voor een financieel steuntje.

“Anderen een plezier doen, doet deugd bij jezelf,” vinden Ludo en zijn vrijwilligers. En zo groeide iets, wat eerst als een eenmalig initiatief was gelanceerd, uit tot een jaarlijkse traditie. De leden van Ziekenzorg en KVG, konden dit wel waarderen. De ideeën bleven komen en het etentje werd uitgebreid naar een gezellige namiddag met liedjes, een vleugje cabaret en sketches.

“Anderen een plezier doen, doet deugd bij jezelf.”

Advertentie

 

De noodzaak van sponsors en een sterke ploeg vrijwilligers

Om de sponsors te bedanken begonnen ze enkele jaren later met een jaarlijkse driekoningentocht door de gemeente. “In het begin zongen we gewoon een driekoningenlied aan de huizen van onze sponsors. Maar we werden daar dikwijls als échte koningen onthaald,” lacht Ludo, “met hapjes en drankjes en soms een hele maaltijd. Snel, snel een driekoningenliedje stond niet meer in verhouding tot de inspanningen van onze sponsors.” Sindsdien begon Ludo elk jaar, op bestaande melodieën, teksten te schrijven over het reilen en zeilen in Aartselaar van het voorbije jaar en over de actualiteit in de wereld. De sponsors kunnen zich op 8 januari aan hun 29ste bezoek verwachten.

“We werden daar dikwijls als echte koningen onthaald.”

Pas daarna, in 2002, is het idee ontstaan om ook toneelstukken te gaan spelen. “Het moest meteen een voltreffer zijn,” weet Ludo, “en daarom kozen we voor “Gerard, de clochard” van Ruud De Ridder.” Onder impuls van Marcel Antonissen werd het originele decor perfect nagebouwd. Het werd zo een succes dat ze een extra vijfde voorstelling moesten spelen.

Vanaf toen organiseerde ZoMaar afwisselend een toneelvoorstelling en een avond met sketches en muziek, ook gekend als “Avondje ZoMaar”. Met een straf team van vrijwilligers zorgen ze telkens voor volle zalen en veel ambiance.

Toekomstdromen

“Er is wel veel veranderd in al die jaren,” geeft Ludo toe, “op alle vlakken moet je mee met de evolutie in de maatschappij.” Zo moeten ze het, zoals bijna alle verenigingen, stellen met een kleinere groep, dikwijls oudere, vrijwilligers. Ze doen veel inspanningen om jonge mensen te werven. “De gratis diners hebben we vervangen door goedkopere toegang tickets voor zieken en bejaarden. En van onze winst geven we elke keer een mooi bedrag aan een goed doel,” zegt Ludo trots.

“Wat wel gebleven is, is de deugnieterij bij de laatste voorstellingen van onze shows. Dan wordt er altijd wel een grap uitgehaald met één van de acteurs tijdens een sketch. Zo vulden we op de scène eens een glas met azijn, in plaats van met water. De acteur dronk het uit zonder verpinken,” geniet Ludo nog na.

“ZoMaar is te mooi en te uniek om te verdwijnen.”

En wat ook niet stuk te krijgen is, is de sfeer en de verbinding tussen de mensen achter ZoMaar. “Het gaf me onlangs kippenvel als een nieuwe actrice van de groep spontaan kwam vertellen dat ze zich meteen thuis en opgenomen voelde in onze ploeg,” zegt Ludo oprecht.

Ludo koestert nog veel mooie dromen voor ZoMaar. “Ik hoop dat nieuwe mensen met veel engagement dit initiatief nog een lange toekomst geven. In 2026 bestaan we 50 jaar. ZoMaar is te mooi en te uniek om te verdwijnen. En mijn persoonlijke droom is om ooit gestalte te mogen geven aan “den Bompa”,” besluit Ludo met een glimlach.

Advertentie

Leave a Reply