Skip to main content

Nog maar 21 is hij, maar Jonas Raus uit Boom begint al aan zijn tweede carrière. Na een topsportcarrière als gymnast vertrekt hij midden februari naar Montreal in Canada om er 15 weken een betaalde opleiding te volgen bij het prestigieuze Cirque du Soleil.

Sinds zijn twaalfde, wat vrij laat is voor een turner, is Jonas Raus actief als acrobatisch gymnast. “Ik ben begonnen bij turnclub Volharding Boom in de recrea acro groep. Na een paar jaar daar bleek ik toch aanleg te hebben, en ben ik vrij snel verschillende niveaus naar boven geklommen. Tot ik geselecteerd werd door Sport Vlaanderen”, blikt Jonas terug op hoe het begon.

Als topsporter is hij onder de vleugels van Sport Vlaanderen in totaal vier jaar actief. “Het zijn vier boeiende jaren geweest, waarvan weliswaar twee coronajaren. Toen konden er geen wedstrijden doorgaan, maar gelukkig waren er uitzonderingen.” Jonas is middelporter, wat betekent dat hij op de baseporter staat en de flyers moet opvangen.

Jonas Raus vormt een team acrogymnastiek met Simon De Wever, Viktor Vermeire en Wannes Vlaeminc. “Ons doel waren de World Games, dat worden ook wel eens de Olympische Spelen voor niet Olympische sporten genoemd. In het Amerikaanse Birmingham hebben we een zilveren medaille behaald. Eerder behaalden we ook zilver op de wereldbeker in Maia in Portugal en werden we wereldkampioen.”

Advertentie

 

In de zomer van 2022 beëindigt Jonas zijn topsportcarrière, nadat twee anderen van zijn team voor lange tijd geblesseerd zijn. Hij blijft echter actief trainen, want heeft een nieuw doel voor ogen. Tussendoor was hij de voorbije maanden achter de toog van de Antwerp Golf School in Aartselaar te vinden.

Nu trekt hij dus de wereld van het circus in. “Circus en acrobatische gymnastiek zijn nauw met elkaar verbonden. Het enige verschil is dat het ene sport is en het andere entertainment. Maar lenigheid en conditie moet je voor beiden hebben”, vertelt Jonas.

Spannende selectie

Het waren spannende tijden voor de familie Raus. “Ik heb me zelf ingeschreven via de castingwebsite van Cirque du Soleil met CV, ervaringen en enkele filmpjes van mijn skills”, vertelt Jonas. “Na een paar weken kreeg ik een mail van de castingdirecteur met de vraag of ik geïnteresseerd was en nog wat extra filmpjes kon doorsturen.”

Voor de selectie kwamen zelfs enkele mensen van Cirque du Soleil naar ons land afgezakt. “Ik deed toen auditie samen met twee andere Belgische jongens. Het draaide dan eerder om ons als persoon, en met test voor improvisatie en acteren.”

Het zorgt toch voor een paar maanden spanning ten huize Jonas Raus. “Ik had niet verwacht dat het zou gebeuren, want het lijkt gewoon onbereikbaar. Toen ik de mail kreeg, heb ik die drie keer moeten lezen om te beseffen dat ik erbij was.”

15 weken

Jonas Raus is dus bij de gelukkige tien geselecteerden om aan de opleiding van 15 weken te beginnen. “De organisatie van Cirque du Soleil regelt alles, van de administratie en het visum, tot onderdak ter plaatse. Dat is echt wel fijn en schitterend georganiseerd.”

Gedurende de 15 weken opleiding wordt een bepaalde soort act aangeleerd, die in verschillende shows zit. “Deze opleiding draait specifiek rond teeterboard en Bourquin. Dat is eenvoudig uitgelegd onder andere een wip gecombineerd met acrobatische gymnastiek. Daar heb je dus flyers en porters voor nodig. In het circus gebruiken ze andere termen dan in de sport, dus dat is wel even aanpassen.”

Uit de deelnemers aan de opleiding worden dan een viertal mensen geselecteerd, die direct een showcontract krijgen. “Voor de anderen is het opnieuw afwachten. Wie geen contract te pakken heeft gekregen, moet nog wel 90 dagen ter beschikking van Cirque du Soleil blijven.”

Nieuwe carrière

“Ik hoop in de circuswereld actief te kunnen blijven tot mijn 35 à 40ste. Het hangt van jouw eigen lichaam en de oefeningen af, want er zijn ook ouderen. De oudste flyer is nu zelfs 59”, blikt Jonas alvast vooruit.

Tijdens zijn stage in Canada staat hij er alvast niet alleen voor. “Bij dezelfde opleiding zit ook nog een Belgisch meisje, die ondertussen ook een goede vriendin is. Voor corona heeft zij al drie jaar in een show van Cirque du Soleil gezeten. Het gaat een heel zware periode worden, maar dan is het wel fijn om af en toe je hart eens te kunnen luchten”, besluit Jonas.

Advertentie

Leave a Reply