Skip to main content

Ed Kooyman uit Wilrijk is een vaste waarde in de Antwerpse muziekscene. Als Vlaamse kleinkunst- en folkzanger zingt hij al heel zijn leven countryliedjes in het Antwerps dialect. Hij begon zijn carrière op aanraden van Wannes Van de Velde en leerde verschillende instrumenten bespelen. Van gitaar en banjo tot autoharp en mondharmonica. Ondertussen is Ed 74 jaar oud en kan hij terugkijken op een rijkgevulde carrière van 52 jaar op de planken. In het najaar komt er zelfs een nieuwe cd uit, want door corona schreef hij een aantal nieuwe nummers bij elkaar.

Met een overdosis energie vertelt Ed dat hij tijdens de coronaperiode veel nieuwe liedjes schreef. “Wat kan je anders doen als je binnen zit?”, lacht hij enthousiast. “Uit dat nieuwe werk heb ik een aantal nieuwe liedjes geselecteerd om nog eens een CD te maken. Ik verkoop die dan met optredens en zet de CD op Spotify. Ik bekijk het vooral als een visitekaartje.” Ed hoopt de CD tegen het einde van dit jaar live te kunnen brengen. “Ik heb nog veel werk met alles in te oefenen, maar de teksten en de muziek zijn allemaal af.”

 

Eeuwig op het podium
Ondanks zijn leeftijd voelt Ed zich nog steeds 25 jaar wanneer hij op het podium staat. Toch vindt hij dat hij te weinig op een podium staat. “Ik weet niet waaraan dat dat ligt. Misschien omdat ik geen manager heb? Pas op, ik mag niet klagen, maar in de jaren ’70 hadden wij 20 optredens per maand. En dikwijls drie keer per weekend. Ik versta wel dat die tijd voorbij is, maar er zijn toch veel plaatsen waar ik denk dat we er ook hadden kunnen staan.”

Toch blikt hij met tevredenheid terug op zijn carrière. “Ik heb alles gedaan waar ik ooit van gedroomd heb. Ik heb CD’s en LP’s gemaakt, ik ben op TV geweest, ik heb zelfs twee keer in het Sportpaleis gespeeld. Ook heb ik in China in Irak. En voor je het vraagt, dat was in het ‘Aantwaarps’. Willem Houbrechts, die destijds radioproducer van Radio 2 Antwerpen was, moest een programma samenstellen voor het radiofestival van Shanghai. Er waren allemaal afvaardigingen van steden, zoals ook een plaatselijke zanger uit Athene. Ik werd samen met mijn band aangeduid om Antwerpen te vertegenwoordigen. Wij hebben daar vier keer opgetreden in een sportpaleis van 15.000 Chinezen. Dat zal ik nooit vergeten.”

Advertentie

Leave a Reply