Skip to main content

Anja De Graeve, moeder van wereldkampioene Lotte Kopecky, is een fiere ouder. “Wat Lotte dit jaar bereikt heeft is fenomenaal. Ik ben blij voor haar dat ze het allemaal rustig kan beleven en gedaan krijgt op haar manier. Ze kan van haar beleving van de wielersport nog steeds ten volle genieten. En ja, we merken hier in Schelle toch ook dat ze nu echt wel een bekende figuur is”, legt Anja uit.

Foto: Lotte Kopecky Official

Anja De Graeve stelt onomwonden dat ze het wat heeft gehad met de vele interviews, maar wou voor Aansteker nog een uitzondering maken. “Het draait tenslotte niet om mij, maar om de sportieve prestaties van Lotte. Dat er vandaag een Kopecky-effect bestaat kan ik niet ontkennen. Ik hoor het niet alleen van de officiële cijfers her en der, maar ook in de ruime omgeving hoor ik met de regelmaat dat jonge meisjes op de fiets zijn gekropen”, zegt ze.

Sportief geboren

Lotte Kopecky, geboren in Reet (Rumst), was al op zeer jonge leeftijd van het sportieve type. “Ze was amper 2,5 jaar toen ze in de lokale turnvereniging in Schelle al aan het turnen was. Nadien heeft ze nog andere sporten gedaan, zoals basket en voetbal. Vooral dat laatste deed ze zowat zes jaar in de spits hier bij de voetbalclub FC Schelle”, legt Anja uit.

Ook af en toe gaan skiën hoorde bij haar sportieve inzet. “Op haar 11 jaar hebben we een koersfiets voor haar gekocht. Je zag wel dat ze aanleg had en dat graag deed, maar het was voor ons zeker niet de bedoeling dat ze daar letterlijk haar brood mee zou gaan verdienen. Integendeel bij ons draaide het om het sportieve op recreatief niveau en dat ze vooral letterlijk in beweging was”.

Niet koppig

“Neen, Lotte is zeker geen koppig iemand, maar wel iemand die wanneer ze een doel heeft gesteld er alles aan doet om dat ook te bereiken. Zeg maar een doorzetter pur sang”.

Dat het nadien pijlsnel ging met haar wielerloopbaan met als voorlopig afsluitend exploot wereldkampioen op de weg in Glasgow, is voor niemand geen geheim meer. “Het was wel een heel spannende race. We wisten dat ze er klaar voor was, en dat alle voorbereidingen goed verlopen waren. Maar elke koers moet ook gereden worden. Alles moet een beetje als een grote puzzel op het juiste moment in elkaar vallen, wat ook is gebeurd”, zegt ze.

Of ze veel merkt van de bekendheid van haar dochter in Schelle wuift ze een beetje weg. “Natuurlijk is ze inmiddels echt wel bekend. Maar als ze hier op bezoek komt dan loopt ze niet echt rond in Schelle of ze gaat hier niet naar de winkel. Ik merk wel dat wanneer ze hier op de stoep staat, mensen in de remmen gaan om haar te groeten. Ook de buren overladen me met ‘proficiat’ wanneer ze weer een mooie race gereden heeft.”

Advertentie

 

Leave a Reply