Skip to main content

Stan Lauwers, 91 jaar en gepensioneerd postbode, gaat nog regelmatig ‘op ronde’ in Wilrijk. Niet meer voor ‘de Post’, maar als vrijwilliger voor de bibliotheek. Met het project ‘Bib aan Huis’ worden boeken, muziek en films aan huis gebracht naar mensen die omwille van ziekte of ouderdom niet meer zelf naar de bibliotheek kunnen.

Stan Lauwers is nog steeds gezond en wel. “De carrosserie kraakt een beetje, maar voor de rest wil ik niet klagen”, zegt hij. Na een carrière van 41 jaar (van 1950 tot 1991) als brievenbesteller wou hij niet thuis als een kamerplant aan het raam zitten en bood de bibliotheek een uitgelezen kans om onder de mensen te blijven komen. Stan benadrukt dat hij maar een schakel is in het team van ‘Bib aan Huis’, die boeken gaan afgeven of ophalen bij mensen thuis. Maar hij maakt er wel een erezaak van steeds een praatje te maken, te informeren of alles ok is, een beetje zoals vroeger op zijn ronde als postbode. “Toen was dat nog een sociale functie, de facteur had nog tijd voor het helpen invullen van formulieren of zelfs al eens een boodschap doen.”

Sherlock Holmes

Hij herinnert zich nog een anekdote over een zending gericht aan ‘Genoveva’ in Wilrijk. “Ik wist dat de boswachter van het domein van graaf Moretus zes kinderen had met allemaal ‘speciale namen’. Het was putteke winter, toen nog met veel sneeuw, en zo trok ik door het bos naar de woning van de parkopziener. Ik klopte aan bij de boshut en de opzichter zei ‘dat gij door dit weer komt, had ge dat niet beter opgestuurd met de post’.” Maar het kaartje was terecht, postbode Stan had in ware Sherlock Holmes-stijl het raadsel opgelost.

Geitentrofee

Stan werd wel geboren in Aartselaar, maar heeft zich goed ingeburgerd in Wilrijk. Hij deed nog voetbalverslaggeving voor Radio Bavo en werd meerdere malen gelauwerd als vrijwilliger. Zo kreeg hij ook de Geitentrofee in 1995. Hij was dan ook ontzettend blij met de winnares van 2022, de 86-jarige Lydia Baeck, die zich net zoals Stan inzet voor mensen die eenzaam of moeilijk te been zijn. “Ik ben fier dat Lydia die trofee kreeg.”

Toch blijft de vroegere facteur er bescheiden bij. ‘In het leven kan je beter geven dan nemen’ is zijn slogan. Tegelijkertijd doet hij een oproep aan iedereen om meer voor mekaar te doen, want mensen helpen, dat gebeurt niet meer zoveel.

Advertentie

 

Leave a Reply